Κόσμος

Πανικός και σύγχυση στο σημείο της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα – «Πού αλλού να πάμε; Φεύ…

israil palaistini paidia

Πανικός και σύγχυση στο σημείο της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα – «Πού αλλού να πάμε; Φεύγουμε όπως το 1948»

Η αυλή του νοσοκομείου Al Ahli είναι διάσπαρτη από αιματοβαμμένα στρώματα, ρούχα και αντικείμενα εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Τα γύρω κτίρια είναι επίσης κατεστραμμένα, ενώ οι άνθρωποι αγωνίζονται να καταλάβουν τι συνέβη σε ένα μέρος που υποτίθεται ότι προστατεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Φύγαμε από το σπίτι μας για να έρθουμε εδώ», είπε στο BBC μια γυναίκα που επέζησε από την έκρηξη. «Πιστεύαμε ότι θα ήταν ασφαλές, αλλά μετά βομβαρδίστηκε». Οι γιατροί είπαν ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν από τους χιλιάδες πολίτες που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο από την Παρασκευή, αφού ο ισραηλινός στρατός τούς είπε να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Πολλοί που έμεναν μέσα στην αυλή ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι, δεν μπορούσαν να φύγουν για το νότο επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε συγκοινωνίες.

Άνθρωποι από όλη τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο σημείο για να βοηθήσουν. Μάζεψαν πτώματα και απομάκρυναν τραυματίες. Όσοι ήταν σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν με μοτοσυκλέτες, ενώ εκείνοι που ήταν πιο ελαφρά πήγαν με τα πόδια στο νοσοκομείο αλ Σίφα, 3 χιλιόμετρα μακριά.

Ένας άλλος μάρτυρας του γεγονότος είπε ότι άκουσε την έκρηξη και ότι επέστρεψε στο νοσοκομείο μετά επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή. «Πού αλλού να πάμε; Φεύγουμε όπως το 1948» είπε, αναφερόμενος στον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν ή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Παρά το καθεστώς προστασίας τους, 20 νοσοκομεία στο βορρά, συμπεριλαμβανομένου του Al-Ahli Arab, έχουν λάβει εντολές να εκκενώσουν τους ασθενείς και το προσωπικό τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι οι εντολές είναι αδύνατο να εκτελεστούν, δεδομένης της τρέχουσας ανασφάλειας, της κρίσιμης κατάστασης πολλών ασθενών, της έλλειψης ασθενοφόρων και της έλλειψης κλινών αλλού, και προειδοποίησε ότι «θα επιδεινώσει περαιτέρω την τρέχουσα ανθρωπιστική καταστροφή και τη δημόσια υγεία».

To Top