Κόσμος

Persona non grata στο Βερολίνο ο Ερντογάν λόγω της «αλληλεγγύης» στη Χαμάς

Retzep Tagip Erdogan

Persona non grata στο Βερολίνο ο Ερντογάν λόγω της «αλληλεγγύης» στη Χαμάς

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η φήμη ότι θα επισκεφθεί το Βερολίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Χαμάς τον έχουν καταστήσει «ανεπιθύμητο».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, παρότι η επίσκεψη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ήδη αντιδρά ο πολιτικός κόσμος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιζάν Τζιρ-Σαράι, που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις. «Η συνεχής ρητορική μίσους του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και η αλληλεγγύη του με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι απαράδεκτες. Αυτό πρέπει να έχει επιπτώσεις και δεν πρέπει να το αγνοήσει η γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζιρ-Σαράι στο DPA.

Ο βουλευτής του επίσης συγκυβερνώντας κόμματος SPD Μασίτ Καραχμέτογλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Τουρκίας, άσκησε επίσης έντονη κριτική στον Ερντογάν. «Σχετικοποιεί την έννοια των τρομοκρατικών ενεργειών, τη δολοφονία και τη σφαγή αθώων ανθρώπων», είπε στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πρέπει να πει στον Ερντογάν με κάθε σαφήνεια “ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να υποβαθμίζονται τα εγκλήματα της Χαμάς”».

Επιπλέον, υπήρξαν επικρίσεις και από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα. «Είναι επικίνδυνο όταν ένα κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ κάνει δηλώσεις, όπως η Τουρκία υπό τον Ερντογάν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», δήλωσε στην Münchner Merkur ζητώντας από τον Σολτς να του «μιλήσει καθαρά».

Αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν υποστήριξε ότι δεν συμφωνεί με την ακύρωση της επίσκεψης σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, λόγω του ρόλου της Τουρκίας. «Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι τρομερές, μεταξύ άλλων επειδή κηρύσσει θρησκευτικό πόλεμο, δεν βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα εδώ», είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Ουκρανία στο Βερολίνο.

To Top