Ο «συνωμοσιολόγος», όπως τον αποκαλεί η New York Post, Μαξ Ατζαρέλο, πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες αφότου αυτοπυρπολήθηκε σε πάρκο του Μανχάταν, απέναντι από τo δικαστήριο, όπου ήταν σε εξέλιξη η δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο 37χρονος άνδρας από τη Φλόριντα υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη αφού αυτοπυρπολήθηκε στο πάρκο Collect Pond.

Πέταξε φυλλάδια στον αέρα, που περιείχαν αναφορές στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Στη συνέχεια, αυτοπυρπολήθηκε, μπροστά σε τρομοκρατημένους πολίτες.

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «ερευνητής» ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες ημέρες από τη Φλόριντα χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά του και είχε διαμαρτυρηθεί μπροστά από το δικαστήριο.

Μετά την αυτοπυρπόληση, αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή, ενώ ασθενοφόρο τον μετέφερε στη μονάδα εγκαυμάτων ενός κοντινού νοσοκομείου σε κρίσιμη κατάσταση. Πέθανε γύρω στις 10:30 μ.μ., σύμφωνα με την αστυνομία και πηγές.

Ο Ατζαρέλο είχε συλληφθεί τρεις φορές το τελευταίο διάστημα και οι κατηγορίες σε βάρος του περιλάμβαναν διατάραξη της κοινής ειρήνης και φθορά περιουσίας, όπως μεταδίδει η New York Post.

View this post on Instagram

A post shared by Max Azzarello (@dipshit_secrets)

Μετά την τρίτη σύλληψή του, οι αστυνομικοί της Φλόριντα σημείωσαν ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας και τον κατέγραψαν ως άνεργο, σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας.

Ένας μάρτυρας που μίλησε με τον Ατζαρέλο και λίγα λεπτά αργότερα τον είδε να αυτοπυρπολείται, θυμήθηκε σε συνέντευξή του την Παρασκευή την τρομακτική σκηνή.

«Απλώς στεκόταν εκεί και μετά από ένα λεπτό έπεσε στο έδαφος. Μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί, είχε καεί το σώμα του», δήλωσε ο 25χρονος. «Δεν έκανε πολύ θόρυβο, ήταν πολύ ήσυχος. Ήταν αρκετά τρομακτικό».

Ποιος ήταν ο Μαξ Ατζαρέλο

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ο Ατζαρέλο φαινόταν να ζει μια σχετικά ήσυχη ζωή. Μετά το λύκειο, όπου ήταν μέλος της ομάδας μπόουλινγκ, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ το 2009, με πτυχία στην ανθρωπολογία και τη δημόσια πολιτική, σύμφωνα με τους New York Times.

Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό το 2012, ήταν γνωστός για το γεγονός ότι άφηνε υποστηρικτικά σημειώματα Post-it για τους συμφοιτητές του στους διαδρόμους και για τα καραόκε με τραγούδια του Frank Sinatra και της Disney, δήλωσε μια πρώην συμφοιτήτριά του, η Katie Brennan.

«Ήταν εξαιρετικά περίεργος για την κοινωνική δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα “θα μπορούσαν” να είναι», είπε η κα Brennan. «Ήταν δημιουργικός και περιπετειώδης».

Ξεκίνησε μια καριέρα στην οποία, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, μετακινήθηκε μεταξύ θέσεων εργασίας στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και την τεχνολογία.

Ένας παλιός φίλος από το λύκειο, ο Steven Waldman, αποκάλεσε τον Ατζαρέλο έναν από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που γνώριζε.

Η απώλεια της μητέρας του τον επηρέασε βαθιά. Η Ελίζαμπεθ Ατζαρέλο πέθανε στις 6 Απριλίου 2022, κοντά στο Sea Cliff της Νέας Υόρκης, στο Long Island, όπου είχε δώσει μάχη με την πνευμονοπάθεια, έγραψε ο Ατζαρέλο στο Instagram τον Απρίλιο του 2022.

View this post on Instagram

A post shared by Max Azzarello (@dipshit_secrets)

Μέχρι τον επόμενο χρόνο, η διαύγεια που είχε δείξει, γράφοντας για τη θλίψη του είχε χαθεί και μια προβληματική εικόνα αναδύθηκε.

Τον Μάρτιο του 2023 δήλωσε «ερευνητής» αυτοαπασχολούμενος ως επάγγελμά του στο LinkedIn.

Περίπου πέντε μήνες αργότερα, στις αρχές Αυγούστου 2023, δημοσίευσε στο Facebook ότι επισκέφθηκε μια μονάδα θεραπείας ψυχικής υγείας: «Τρεις ημέρες στο ψυχιατρείο και το μόνο που πήρα ήταν οι νέες αγαπημένες μου κάλτσες».

Τους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε στις ανησυχίες του σε ένα έγγραφο που δημοσίευσε στο Facebook. Οι σελίδες επιτίθονταν στον φασισμό και στον γενικό εφησυχασμό του κοινού. Υποστήριζαν το γενικό αντικυβερνητικό συναίσθημα, αλλά δεν έμοιαζαν να απευθύνονται σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.

«Όπως οι βάτραχοι στο νερό που βράζει, το κοινό δεν πρόσεξε τη σάπια αλήθεια πίσω από την ψευδαίσθηση της ελευθερίας», αναφέρουν τα γραπτά. Ο άνθρωπος που είχε γράψει με αγάπη για τη μητέρα του μόλις ένα χρόνο νωρίτερα έμοιαζε να έχει εξαφανιστεί, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η μεγαλύτερη ενόχλησή του φάνηκε να είναι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία θεωρούσε απειλή για την ανθρωπότητα.