Κόσμος

Πώς θα γίνει η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Θέμα ωρών για την «μεγάλη έφοδο»

Israhlinos stratos

Πώς θα γίνει η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Θέμα ωρών για την «μεγάλη έφοδο»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να δίνουν σφοδρές μάχες στα περίχωρα με τους μαχητές της Χαμάς, καθώς περικυκλώνουν την πόλη και αποκόπτουν κάθε πέρασμα.

Οι New York Times επικαλούνται δορυφορικές εικόνες της Planet Labs και αναφέρουν ότι η Γάζα έχει αποκοπεί σε δύο μέρη, με τον Βορρά να δέχεται την πίεση, καθώς εκεί βρίσκεται η πόλη. Το νότιο μέρος του έχει αποκοπεί από μια αυτοκινητοπομπή του IDF, η οποία βρίσκεται στην οδό Salah al-Din, μια κεντρική αρτηρία που διασχίζει τη λωρίδα και έχει χρησιμοποιηθεί ως διάδρομος εκκένωσης από τους ντόπιους. Εκεί σημειώνονται σποραδικές μάχες, γιατί τα κτήρια έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό από τους βομβαρδισμούς, ενώ η γρήγορη επέλαση των ισραηλινών δυνάμεων, βοήθησε στην κατάληψη κατάλληλων θέσεων για την απόκρουση επιθέσεις της Χαμάς.

Αντιθέτως, στο βόρειο τμήμα έξω από την πόλη της Γάζας εντοπίζονται προβλήματα, καθώς ο IDF δίνει ακόμη μάχες για να καταλάβει καίριες θέσεις που θα βοηθήσουν στην εισβολή. Συγκεκριμένα, προσπαθεί να καταλάβει τα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Shati, περίπου τρία μίλια από την καρδιά της πόλης. Εκεί, επιδιώκει να στήσει τοπικό στρατηγείο για τις επιχειρήσεις, αλλά και βάση ανεφοδιασμού του στρατού.

Ωστόσο, η Χαμάς χρησιμοποιεί drones και πραγματοποιεί χτυπήματα από τα τούνελ στις ισραηλινές αυτοκινητοπομπές, ώστε να αποπροσανατολίσει τις δυνάμεις και να καθυστερήσει την ανάπτυξη τους.

Gaza
Πώς θα γίνει η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Θέμα ωρών για την «μεγάλη έφοδο» 4

Μάχη για τον ανεφοδιασμό

Μέχρι στιγμής, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πότε θα εισβάλει ο ισραηλινός στρατός, όμως σύμφωνα με τους Times of Israel, ένα μεγάλο ζήτημα είναι ο ανεφοδιασμός του IDF, αφού χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα αναμένεται να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται απρόσκοπτα στο νότιο τμήμα, όμως αυτό πρέπει να επιτευχθεί και στο βόρειο τμήμα, γιατί από εκεί αναμένονται οι πιο σφοδρές επιθέσεις, ενώ σε αυτό το μέρος βρίσκεται σημαντικό μέρος των ισραηλινών αρμάτων μάχης.

1 Israhlinos stratos
Πώς θα γίνει η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Θέμα ωρών για την «μεγάλη έφοδο» 5

«Κάθε βράδυ μπαίνουν νηοπομπές», είπε ο διοικητής του Σώματος Επιμελητείας του IDF, Ταξίαρχος Χαΐμ Μαλκί και πρόσθεσε πως «φροντίζουμε να δίνουμε σε κάθε στρατιώτη τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτόν».

Έτσι, ο στρατός φροντίζει να διασφαλίζει ότι οι νηοπομπές προστατεύονται καλά όταν εισέρχονται στη Γάζα, ενώ το Σώμα Τεχνολογίας και Συντήρησης εργάζεται για την επισκευή αρμάτων και οχημάτων που υπέστησαν ζημιές στις μάχες. Ο IDF υποστηρίζει ότι λίγα άρματα δεν μπορούν να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης, ενώ τα περισσότερα φέρεται να επισκευάζονται επιτόπου και να έχουν δεχτεί μικρή ζημιά από τις επιθέσεις της Χαμάς, η οποία πραγματοποιεί ανταρτοπόλεμο στα περίχωρα και επιθέσεις μικρής κλίμακας στις ισραηλινές δυνάμεις.

To Top