Οικονομία

«Πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε μεγάλες υποδομές

hybrid seirios 1 1

hybrid seirios 1 1

Μια καινοτόμο προσέγγιση για πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια και ταυτόχρονα μια ρεαλιστική, ανταγωνιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων, καθώς και άλλων μεγάλων καταναλωτών, δίνει ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε αποκλειστική συνεργασία με την ελληνική εταιρεία EasyPower.

Το πρώτο project αφορά τον ΣΕΑ Μαλακάσας (Σείριος), τον πρώτο και μεγαλύτερο υβριδικό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, και το δεύτερο την πρωτοποριακή παγκοσμίως «πράσινη λύση» που ανέπτυξε και εφάρμοσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην 115 Πτέρυγα Μάχης, η οποία εκτός από τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε ηλεκτρισμό κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια μεγάλοι καταναλωτές ειδικά στον κλάδο των μεταφορών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι, αναζητούν τρόπο να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες τους με «πράσινη» ενέργεια, αφού πέρα από φιλική προς το περιβάλλον και φθηνή ως προϊόν η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές δεν επιβαρύνεται και από μια σειρά από τέλη άνθρακα. Περαιτέρω, η εντεινόμενη τάση εξηλεκτρισμού των μεταφορών δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια, την οποία τα δίκτυα ηλεκτρισμού δυσκολεύονται να καλύψουν άμεσα.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αυτοκινητόδρομοι, όπου με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ εκτιμάται πως στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα απαιτούνται νέοι υποσταθμοί τουλάχιστον 10 MW νέας ηλεκτρικής ισχύος ανά 60 χλμ. δρόμου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση που διαθέτει ως ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων με περισσότερα από 1.600 χλμ. αυτοκινητοδρόμων υπό διαχείριση, έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της όλο και πιο επιτακτικής ζήτησης εκ μέρους των μεγάλων καταναλωτών για πρόσβαση σε «πράσινη» ενέργεια και της εξαιρετικά απαιτητικής διαχείρισης που αυτή προκαλεί στα δίκτυα ηλεκτρισμού, μέσω μιας πρωτοπόρου ενεργειακής αρχιτεκτονικής και μιας ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών με Αποθήκευση Ενέργειας (με χρήση μπαταριών).

Παρότι η ιδέα για τοπική παραγωγή και αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μιας μεταφορικής υποδομής δεν φαντάζει πρωτάκουστη, εντούτοις η πιστοποιημένα επιτυχημένη εφαρμογή της αποτελεί σημαντική πρωτιά. Πρόκειται για ένα έργο που η ιδέα, η αρχιτεκτονική και η πρωτοποριακή τεχνολογία του διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας «πράσινων» σταθμών ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που καλύπτει πλήρως τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα για την ηλεκτροφόρτιση.

Η «πρωτιά» στον Σείριο

Ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Σείριος στη Μαλακάσα, που λειτουργεί η Νέα Οδός, είναι ο πρώτος ηλιακός υβριδικός σταθμός ταχυφόρτισης σε ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους που λειτουργεί με απευθείας σύνδεση των ταχυφορτιστών στο συνεχές ρεύμα που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ, και θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες ιόντων λιθίου υψηλής τάσης.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει:

* Κατασκευή στεγάστρων για τα πάρκινγκ των αυτοκινήτων.

* Τοποθέτηση σε αυτά Φ/Β, συνολικής ισχύος περίπου 500 kWp.

* Δύο φορτιστές DC υψηλής ισχύος σε κάθε κλάδο, δηλαδή σύνολο 4 φορτιστές ισχύος 120 kW έκαστος.

* Υβριδικούς Ιnverter. Το ρεύμα από τα Φ/Β πηγαίνει στον φορτιστή όταν υπάρχει αυτοκίνητο να φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα όση ενέργεια δεν καταναλώνεται από τις φορτίσεις οχημάτων χρησιμοποιείται απευθείας για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Μαλακάσας (Σείριος).

Στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του πρωτοποριακού σταθμού περιλαμβάνονται η χρήση εξειδικευμένων υβριδικών μετατροπέων, ικανών να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια με ή χωρίς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, οι εξελιγμένοι ταχυφορτιστές δύνανται να τροφοδοτούνται απευθείας με σταθερή τάση από τους ηλιακούς συλλέκτες ή τις μπαταρίες, ή και από τα δύο συγχρόνως, αποφεύγοντας απώλειες άνω του 12%, ενώ εφαρμόστηκε ειδικό Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες των ταχυφορτιστών αλλά και των ιδιοκαταναλώσεων του σταθμού αποφεύγοντας την έγχυση ενέργειας προς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

«Ανεξάντλητες δυνατότητες»

Παρουσιάζοντας το έργο, ο Μάνος Μουστάκας, εκτελεστικό μέλος ΔΣ και γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το φιλόδοξο αυτό έργο γίνεται μια ρεαλιστική εφαρμογή για τις υποδομές μεταφορών. Είναι σαφές πως οι προοπτικές και οι δυνατότητες εμπορικής εφαρμογής αυτής της προσέγγισης στον κλάδο των μεταφορών είναι πραγματικά ανεξάντλητες».

Οπως τόνισε ο ίδιος, «λειτουργώντας σχεδόν όπως ένα υβριδικό αυτοκίνητο, το «έξυπνο» σύστημα διαβάζει τις ανάγκες του σταθμού ηλεκτροφόρτισης και των υποδομών του ΣΕΑ, την ενέργεια που παράγεται, την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί και την κατάσταση του δικτύου, και ανάλογα προτεραιοποιεί τις πηγές άντλησης ενέργειας, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη βέλτιστη ενεργειακή λειτουργία στον ΣΕΑ, αλλά και φροντίζοντας να μην υπάρχει επίδραση στο ίδιο το δίκτυο ηλεκτρισμού».

Αρα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν για παράδειγμα ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών απαιτεί έξτρα ενέργεια, βασίζεται σε αυτήν που έχει ήδη αποθηκεύσει, χωρίς να προκαλεί ξαφνική κλιμάκωση στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρισμού. Επίσης, οι αιχμιακές ανάγκες της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση με τα Φ/Β πανέλα, αποφεύγοντας τις απώλειες ανόρθωσης σε εναλλασσόμενο ρεύμα και επιτυγχάνοντας ικανότητα 25.000 φορτίσεων κατ’ έτος αποκλειστικά από τον ήλιο.

Η παγκόσμια πρωτιά της 115 Πτέρυγας Μάχης

Αλλη μία εφαρμογή των συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας αποτελεί η δωρεά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην εθνική άμυνα της χώρας, καθιστώντας την 115 Πτέρυγα Μάχης την πρώτη παγκοσμίως «πράσινη» αεροπορική εγκατάσταση που διαθέτει αυτόν τον υψηλό βαθμό καθαρής ενέργειας και αυτονομίας.

Η μετατροπή της κρίσιμης για την εθνική αεράμυνα 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα σε «πράσινη» εγκατάσταση, δηλαδή σε εγκατάσταση σχεδόν Μηδενικού Αποτυπώματος Ανθρακα (near Zero Carbon Emissions Airport), με παράλληλη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε ηλεκτρισμό κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Net Zero Energy Airport), επιτεύχθηκε αξιοποιώντας ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και συνδέοντάς το με ένα μεγάλο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων λιθίου. Προκειμένου ωστόσο να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη διαχείριση της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, αναπτύχθηκε και ένα «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης και ελέγχου ενέργειας (Energy Management System).

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αν η μονάδα απαιτεί έξτρα ενέργεια, βασίζεται σε αυτήν που έχει ήδη αποθηκεύσει, χωρίς να προκαλεί ξαφνική κλιμάκωση στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρισμού. Αντίστοιχα, ακόμα και αν το δίκτυο ηλεκτρισμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας (black-out) και υπάρχει συνεχής νέφωση – άρα τα φωτοβολταϊκά έχουν περιορισμένη παραγωγή – η μονάδα λειτουργεί μέχρι και για 48 ώρες καλύπτοντας τα κρίσιμα φορτία της, βασιζόμενη μόνο στην αποθηκευμένη ενέργεια που διαθέτει.

Προς επίρρωση της διεθνούς αναγνώρισης της καινοτόμου αυτής προσέγγισης, διοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το European Defense Agency, στην Κρήτη, ειδικό workshop με θέμα την απανθρακοποίηση των αμυντικών εγκαταστάσεων με κεντρικό case study την 115 Πτέρυγα Μάχης και σχετική επίσκεψη στις αναβαθμισμένες πλέον εγκαταστάσεις με επίδειξη των δυνατοτήτων τους.

To Top