Οικονομία

Πρότυπο μεταρρύθμισης

1697548809 Snea default

Ο e-ΕΦΚΑ του 2023 αποτελεί παράδειγμα έμπρακτης βελτίωσης της, επί μακρόν αρνητικής, εικόνας ενός δημόσιου οργανισμού, ο οποίος εξελίσσεται πλέον σε πρότυπο εξυπηρέτησης των πολιτών, με 108 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διάθεση των 7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του, μεταξύ αυτών και περίπου 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Παρά το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των περισσότερων από εμάς με τον τομέα των συντάξεων, ο e-ΕΦΚΑ, στην πράξη, καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Πριν ακόμα γεννηθεί ένα παιδί, η οικογένειά του λαμβάνει από τον e-ΕΦΚΑ μια σειρά από επιδόματα. Στη συνέχεια, ο Φορέας καλύπτει ασφαλιστικά το παιδί ως έμμεσα ασφαλισμένο. Με την πρώτη του εργασία και για όσο εργάζεται, καλύπτει ασφαλιστικά τον εργαζόμενο και μετά, ως συνταξιούχο, του «επιστρέφει» τις ασφαλιστικές εισφορές, μέσω της σύνταξής του.

Οι μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, με τον Φορέα σε πλήρη λειτουργία, απαιτούσαν προγραμματισμό, θάρρος και επίπονη προσπάθεια. Εχω την αίσθηση ότι αποτελεί αναμφίβολα αξιομνημόνευτο επίτευγμα, ένας δημόσιος οργανισμός του ελληνικού κράτους να μεταρρυθμιστεί και να εξελιχθεί σε τόσο μεγάλη έκταση και βάθος ενώ παρέμενε επιχειρησιακός. Η αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων με λύσεις «έξω από το κουτί» και μέσω σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, σε έναν τόσο ογκώδη και βραδυκίνητο οργανισμό, αποτέλεσε εν μέρει πρόκληση, κυρίως, όμως, απολύτως αναγκαίο προαπαιτούμενο. Το άλμα στην ψηφιακή εποχή επιτρέπει σήμερα στον e-EΦΚΑ να απονέμει αυτοματοποιημένα συντάξεις και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Πέραν αυτού, όμως, και οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον Φορέα, καθώς βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης δύο εμβληματικά έργα που θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την απονομή των συντάξεων. Με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωράμε στην ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, ψηφιοποιώντας τα ένσημα πριν από το 2002. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπου 30 μήνες από σήμερα, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ηλεκτρονικά όλα τους τα ένσημα και το χρόνο ασφάλισής τους.

Μεγάλη μεταρρυθμιστική αλλαγή αποτελεί και η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων των (πρώην) επιμέρους Φορέων σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η ψηφιοποίηση όλων αυτών των πληροφοριών μέσα από έργα-ορόσημα, θα δώσει την δυνατότητα στον e-ΕΦΚΑ να αποδίδει τις συντάξεις στους δικαιούχους με εξαιρετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Κάνουμε σημαντικές και γενναίες προσπάθειες να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία του Φορέα και να ξανασυστηθούμε στον πολίτη. Εμείς θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο να βελτιώσουμε έμπρακτα την καθημερινότητα του ασφαλισμένου, του συνταξιούχου, του ατόμου που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, καθώς και των υπαλλήλων του Φορέα. Η ταχύτητα στην απονομή συντάξεων, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου και η ενοποίηση των μέχρι σήμερα κατακερματισμένων βάσεων δεδομένων είναι τα εργαλεία μας.

Ο Αλέξανδρος Βαρβέρης είναι διοικητής του e-EΦΚΑ

To Top