Οικονομία

Σαμ Αλτμαν: Το παρασκήνιο της απόλυσης και της επαναπρόσληψης σε 5 ημέρες

27947666

27947666

Ο Σαμ Αλτμαν επιστρέφει ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI πέντε μέρες αφότου το τετραμελές Διοικητικό Συμβούλιο τον είχε απολύσει, έπειτααπό παρέμβαση της μεγαλομετόχουMicrosoft, άλλων επενδυτών και τις πιέσεις της πλειονότητας των εργαζομένων.

Υστερα από πυρετώδεις συγκρούσεις και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, εκτός από την επιστροφή Αλτμαν αλλάζουν και τα μέλη του ΔΣ πλην ενός. Σύμφωνα με την «καταρχήν συμφωνία» που ανακοινώθηκε, ο Αλτμαν θα επιστρέψει στη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος υπό την επίβλεψη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελούμενο αρχικά από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Salesforce, Μπρετ Τέιλορ ως πρόεδρο, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και τον Ανταμ Ντ’ Αντζελο. Ο τελευταίος είναι σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του OpenAI και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ερωτήσεων και απαντήσεων Quora.

Μαζί με τον Αλτμαν θα επιστρέψει στην εταιρεία και ο συνιδρυτής της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν. Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου μετά την απόλυση του Αλτμαν, αλλά τώρα δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη ποια θέση θα καταλάβει.

Το τετραμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απέλυσε τον Αλτμαν την Παρασκευή περιελάμβανε τον Ανταμ Ντ’ Αντζελο, τον Ιλία Σουτσκέβερ και έτερο συνιδρυτή του OpenAI, την ειδική σε θέματα τεχνολογίας Τάσα ΜακΚόλεϊ και την Ελεν Τόνερ από το Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν.

Υπό την πίεση των εργαζομένων ο Σουτσκέβερ το πρωί της Δευτέρας άλλαξε στάση και αποφάσισε να υποστηρίξει την επαναφορά του Αλτμαν. Την ώρα που ο Ντ’ Αντζελο παραμένει στη θέση του, τα άλλα τρία μέλη δεν είναι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του OpenAI. Οι Ντ’ Αντζελο, Τόνερ και ΜακΚόλεϊ είχαν διαπραγματευτεί ως ομάδα και υποστήριξαν μια λύση που έβλεπε μόνο έναν από αυτούς να παραμένει, ανέφερε πηγή στους «Financial Times». Η ίδια πηγή είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη.

Νέα μέλη

Το ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να μην είναι οριστικό αφού η κύρια προτεραιότητά του είναι να ορίσει και να επιλέξει έως και εννέα νέα μέλη ΔΣ, σύμφωνα με ένα άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων που μίλησε στο Bloomberg. Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου αποδείχθηκε σημαντικό σημείο τριβής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του OpenAI, η Microsoft, πιθανότατα θα έχει εκπροσώπηση στο νέο ΔΣ, σίγουρα ως παρατηρητής και πιθανώς με μία ή περισσότερες θέσεις, είπε η ίδια πηγή.

Ο Αλτμαν συμφώνησε να μην είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο αρχικά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή αποκάλυπτε λεπτομέρειες διαπραγματεύσεων. Είναι πιθανό ότι ο Αλτμαν θα ενταχθεί τελικά στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Με τις αλλαγές αυτές στη διοίκηση εκτιμάται ότι διασφαλίζεται το μέλλον της εταιρείας που κινδύνευε με διάλυση τις τελευταίες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι τα 500 από τα 770 στελέχη της OpenAI σε επιστολή τους είχαν απειλήσει ότι θα έφευγαν για τη Microsoft – ή για άλλες εταιρείες – στην οποία είχε βρει «καταφύγιο» ο Αλτμαν αυτό το γεμάτο εντάσεις πενθήμερο για την OpenAI.

Επίσης μεγάλοι μέτοχοι όπως εταιρείες venture capital και η ίδια η Microsoft ανησύχησαν ότι μπορεί να χάσουν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους στην εταιρεία, η οποία μέχρι τώρα έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη με την παρουσίαση του chatbot ChatGPT, και φαίνεται ότι πίεσαν ανάλογα. Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισ. δολ. στην εταιρεία κατέχοντας ποσοστό 49%, ενώ εκκρεμεί και πώληση νέων μετοχών της OpenAI αξίας έως 86 δισ. δολαρίων.

To Top