Οικονομία

Σχέδιο ανέλκυσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

EVC1 OLPKROYAZEROPLOIO 9

EVC1 OLPKROYAZEROPLOIO 9

Ο εξοπλισμός για τον «καθαρισμό» του λιμανιού της Βαλτιμόρης από τα συντρίμμια της γέφυρας Francis Scott Key Bride και του ακυβέρνητου container ship «Dali» φτάνει σταδιακά στην περιοχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υποναύαρχος Shannon Gilreath δήλωσε ότι ομάδες μηχανικών από τον στρατό μαζί με το ναυτικό, την αμερικανική ακτοφυλακή και τον ιδιωτικό τομέα αξιολογούν την κατάσταση και εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο. Ενας από τους πρώτους στόχους είναι ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο θα διασπαστεί η γέφυρα σε διαχειρίσιμα κομμάτια που θα μπορούν να ανυψωθούν και να απομακρυνθούν με φορτηγίδες. Περίπου το 66%-75% του διαύλου δεν είναι αποκλεισμένο από το πλοίο, ως εκ τούτου ο καθαρισμός του διαύλου από τα συντρίμμια θα είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν.

4ος και πάλι ο Πειραιάς στην Ευρώπη

Αύξηση 12,9%, στα 219,8 εκατ. ευρώ  σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2022 κατέγραψαν τα έσοδα του ΟΛΠ το 2023, ενώ τα κέρδη ύστερα από φόρους ανήλθαν στα 66,8 εκατ. ευρώ (+26,3%). Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανήλθε σε 1,34 ευρώ (+29%). Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της ΟΛΠ ΑΕ αναφορικά με τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία.

Οσον αφορά τις επιμέρους βασικές δραστηριότητες το 2023 στον κλάδο της κρουαζιέρας η συνολική διακίνηση επιβατών ανήλθε σε 1.484.788 (αύξηση 68,6%), οι κατάπλοι κρουαζιεροπλοίων ανήλθαν σε 761 (+12,4%) και τα πλοία που πραγματοποίησαν homeporting ήταν 571 σε σύνολο 760. Τέλος, οι τρεις σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων διακίνησαν 5.100.920 TEUs (αύξηση 2%), η οποία ανέβασε και πάλι το λιμάνι του Πειραιά στην τέταρτη θέση, ανάμεσα στα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης.

Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών

Στον στόχο της ενίσχυσης της συνοχής νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σεμινάριο εξειδίκευσης για τον «Οδηγό εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας για τα λιμενικά έργα» που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Ευγενίδου. «Από τη στιγμή που μου ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας με αρμοδιότητα τη Νησιωτική Πολιτική, η πρόκληση ήταν να φέρουμε τα νησιά πιο κοντά μας, να αναπτύξουμε μια αλυσίδα εδαφικής συνοχής με κόμβους τους νησιωτικούς λιμένες και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών που συνδέονται με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».

Ο Ι. Παππάς αναφέρθηκε και στη δράση που αφορά την «Ανάπτυξη των νησιωτικών λιμενικών υποδομών», με τον προϋπολογισμό της σχετικής πρόσκλησης να ανέρχεται στα 101 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.

To Top