Πολιτική

Σε δύο άξονες η γαλάζια στρατηγική για τις εκλογές

Σε δύο άξονες η γαλάζια στρατηγική για τις εκλογές

Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές και κάθε κομματικό επιτελείο μετράει τα «όπλα» που έχει στα χέρια του ενόψει της τελικής μάχης της 21ης Μαΐου.

Το κλίμα πολώνεται όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότερο και η γκρίζα διαφήμιση να έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της. Στη ΝΔ ωστόσο επιμένουν ότι τα βασικά ατού στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι από τη μια τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και από την άλλη τα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει μέσα στην επόμενη 4ετια.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα άλλωστε θα αρχίσουν να κάνουν με μεγαλύτερη συχνότητα την εμφάνισή τους και σποτ που θα εξειδικεύουν τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ.

Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα και την ενδεχόμενη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Κερασάκι στην τούρτα θεωρούν τα όσα λέει περί κλεισίματος των τραπεζών και του σχεδίου «Δήμητρα» ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αρχικά ήταν το αφήγημα της «κυβέρνησης ηττημένων», στην συνέχεια αυτό άλλαξε και ήρθε στο προσκήνιο η κυβέρνηση ανοχής. «Όλα αυτά προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να έχουν έναν ιδεολογικό προσανατολισμό αλλά παρά την ακρίβεια και την πίεση που μπορεί να νιώθουν δεν θέλουν να ξαναζήσουν μέρες του 2015», τόνιζε στο newsbeast.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε συγκέντρωση, ειδικά μετά και την ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και των νέων μνημονίων.

Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το έχουμε κοστολογήσει στα 20 δισεκατομμύρια το χρόνο, στα 85 δισεκατομμύρια στην τετραετία. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει χρεοκοπία και μνημόνια».

Αυτό λοιπόν που επιχειρεί να δείξει στους πολίτες ο πρωθυπουργός είναι ότι από τη μια στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν σαν να μην έχουν μάθει τίποτα, σαν να μην έχουν κυβερνήσει ποτέ και από την άλλη ότι η ΝΔ είναι μία δύναμη ευθύνης και προοπτικής που δεν ακροβατεί, που δεν τάζει χωρίς αντίκρισμα και χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες.

Η ανησυχία για την χαλαρή ψήφο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει βόμβα τις εκλογές της απλής αναλογικής και όχι τυχαία. Είναι μια βόμβα που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίζει γιατί ποντάρει στην ακυβερνησία αλλά και είναι εκλογές που για κάποιους θεωρούνται χαμένος κόπος καθώς θα ακολουθήσουν εκείνες της ενισχυμένης που θα βγάλουν και κυβέρνηση. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι όπως εξηγούν βετεράνοι εκλογολόγοι στο newsbeast.gr.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους να δείχνουν πρωτιά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά έχει μεγάλη σημασία τι είδους πρωτιά θα είναι αυτή. Γιατί αν για παράδειγμα η ΝΔ τερματίσει πρώτη αλλά με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε η ερμηνεία που θα δοθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση στο αποτέλεσμα θα είναι άλλη.

Αυτό που επίσης σημειώνουν είναι ότι μεγάλη σημασία έχει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Γι αυτό τον λόγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και να περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι οι πρώτες εκλογές είναι στην πραγματικότητα πιο κρίσιμες από ότι οι δεύτερες.

Και απευθυνόμενος ειδικά στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ λέει σε κάθε ευκαιρία: «Στις εκλογές της 21ης  Μαΐου δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Το κακό για την χώρα θα έχει συντελεστεί».

To Top