Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την ομιλία του πρωθυπουργού στις 12:00 το μεσημέρι, με τον ίδιο αλλά και τα γαλάζια στελέχη να μπαίνουν για τα καλά σε προεκλογική περίοδο καθώς απομένουν δύο μήνες μέχρι την προσφυγή στις ευρωκάλπες.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν στις χθεσινές τους ομιλίες οι σύνεδροι ήταν της συσπείρωσης και της συστράτευσης, με στόχο να διατηρηθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί εξηγώντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό, καθώς πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

«Ζητούμε από τους πολίτες να πουν “όχι” στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ένα μεγάλο “ναι” στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σιγουριά» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή, παρά μόνο για δυναμική συμμετοχή. Απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να στείλουν μηνύματα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, εξήγησε ότι «έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος «αψήφιστη», καθώς η κάθε επιλογή λειτουργεί παραμορφωτικά.

Στο φουλ οι περιοδείες

Το γαλάζιο κομματικό επιτελείο ανεβάζει στροφές, καθώς το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πλήρης κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού στα πρότυπα των εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τη Ρόδο και τη Σύμη επενδύοντας στην απευθείας επαφή με τους πολίτες, ενώ το βάρος θα πέσει και στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά σε νομούς, όπως η Πέλλα, το Κιλκίς και η Ημαθία, όπου ανιχνεύεται από τις δημοσκοπήσεις διαρροή ψήφων προς τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού στην ομιλία του την Παρασκευή στο πατριωτικό στοιχείο διαχωρίζοντας την πατριδοκαπηλία από τον πατριωτισμό της ευθύνης αλλά και τα εύκολα – όπως είπε – συνθήματα από τις πράξεις που χρειάζονται πολύ κόπο, σκληρή δουλειά και τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τον υπουργό Παιδείας, θα παρουσιάσουν ειδική πλατφόρμα για τον σχολικό εκφοβισμό, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει σε πολίτες στην περιοχή της Σταυρούπολης. Μια ημέρα μετά αναμένεται να παρουσιαστεί στο σύνολό του το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ με τις πληροφορίες να θέλουν ένα όνομα – έκπληξη με ειδικό συμβολισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αύριο ξεκινά η διαδικασία υποβολής των συνδυασμών και των υποψήφιων στον Άρειο Πάγο, με καταληκτική ημερομηνία τις 19 του μηνός. Στις 20 Απριλίου κατατίθενται οι ενστάσεις των κομμάτων και στις 24 αναμένεται η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων, ενώ το ενδιαφέρον περιστρέφεται και στην κρίση του Αρείου Πάγου για τους Σπαρτιάτες, εάν δηλαδή θα τους ανακηρύξει μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης. Την Πέμπτη κατά πληροφορίες θα κατατεθεί τροπολογία που θα αφορά τις απαγορεύσεις για τους υποψηφίους, ενώ σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών οι απαγορεύσεις θα τρέξουν από τις 24 Απριλίου.