Κόσμος

Σε λάθος χειρισμό του πιλότου αποδίδεται το δυστύχημα ελικοπτέρου, στο οποίο σκοτώθηκε ο δισεκατομμυ…

Petr Kellner

Σε λάθος χειρισμό του πιλότου αποδίδεται το δυστύχημα ελικοπτέρου, στο οποίο σκοτώθηκε ο δισεκατομμυριούχος Πετρ Κέλνερ

Η συντριβή ελικοπτέρου στην Αλάσκα τον Μάρτιο του 2021, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, αποδίδεται σε εσφαλμένο χειρισμό και ανεπαρκή εκπαίδευση του πιλότου, σύμφωνα με πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB) που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Πετρ Κέλνερ, ιδρυτής του επενδυτικού ομίλου PFF. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία. Στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο για το 2020, ο Πετρ Κέλνερ καταλάμβανε την 68η θέση της κατάταξης μαζί με τον αυστραλοαμερικανό μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ.

Στο πόρισμα του NTSB αναφέρεται ως πιθανότερη αιτία του δυστυχήματος η «αποτυχία του πιλότου να αντιδράσει δεόντως» όταν αντιμετώπισε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας λόγω χιονιού, κάτι που τελικά οδήγησε στη συντριβή του ελικοπτέρου. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η εκπαίδευση του πιλότου ήταν ανεπαρκής, όπως και η περιοδική αξιολόγησή του από την εταιρία μίσθωσης ελικοπτέρων.

Αιχμές διατυπώνονται επίσης για την επιθεώρηση της εταιρίας από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).

To Top