Κόσμος

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στο Ισραήλ: Σακούλες με απανθρακωμένους – 350 πτώματα δε…

klama gunaika

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στο Ισραήλ: Σακούλες με απανθρακωμένους – 350 πτώματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Το Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής του Ισραήλ (Abu Kabir) στο Τελ Αβίβ προσκάλεσε εκπρόσωπους τύπου προκειμένου να μιλήσουν για την κτηνωδία του πολέμου, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο κέντρο, προκειμένου να δουν από κοντά τη φρίκη του πολέμου αλλά και να μεταδώσουν τα όσα είδαν οι ιατροδικαστές που αναλαμβάνουν τα χιλιάδες πτώματα.

Το themedialine.org βρέθηκε εκεί και μετάδωσε τα όσα είδε μέσα από στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής του Ισραήλ. Οι ιατροδικαστές παθολόγοι, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών υπαλλήλων καθώς και εθελοντών από το εξωτερικό, ήταν εμφανώς συγκλονισμένοι από τα στοιχεία που είχαν μπροστά τους. Παρά κάθε προσπάθεια να παραμείνουν αντικειμενικοί και αποστασιοποιημένοι, πολλοί κατέρρευσαν σε δάκρυα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι περιγραφές των εικόνων είναι ανατριχιαστικές.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το themedialine.org, η ιατροδικαστική ομάδα έδειξε εικόνες από τις έρευνές της. Μεταξύ των εικόνων ήταν εκείνες των απανθρακωμένων χεριών με σημάδια που αποκάλυπταν πως τα χέρια των θυμάτων ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη τους με μεταλλικό σύρμα, πριν καούν ζωντανά.

Ίσως η πιο ενοχλητική εικόνα, ήταν μια εντελώς απανθρακωμένη μάζα σάρκας, η οποία με την πρώτη ματιά δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκε ποτέ σε άνθρωπο. Μόνο μετά από μια αξονική τομογραφία, οι ειδικοί μπόρεσαν να διακρίνουν την απανθρωπιά της εικόνας. Εκεί, φάνηκαν δύο νωτιαίες χορδές, που η μία ανήκε σε ενήλικα, ενώ η άλλη σε κάποιον νεαρό. Πιθανότατα, είναι ένας γονέας και ένα παιδί δεμένα μαζί με μεταλλικά σύρματα, σε μια τελευταία αγκαλιά πριν από την καύση τους.

Dr. Chen Kugel: «Είναι δύσκολο να μη νιώσεις την τραγωδία»

«Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά, αποστασιοποιείσαι», δήλωσε στο The Media Line ο Dr. Chen Kugel, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ιατροδικαστικής του Ισραήλ. «Αλλά μετά μαθαίνεις τις ιστορίες και συνδέεσαι με τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο να μη νιώσεις την τραγωδία. Είναι τόσο μεγάλη. Και όταν πηγαίνω στον καταυλισμό Shura [όπου συλλέγονται για πρώτη φορά τα πτώματα των νεκρών στο Ισραήλ] και βλέπω κοντέινερ όπως αυτά που βλέπεις στο λιμάνι – αλλά είναι όλα γεμάτα πτώματα… Και ακούς τις ιστορίες – ότι πίσω από τα απανθρακωμένα σώματά τους, συνέβη κάτι τρομερό – είναι πολύ δύσκολο. Έχω δει πολλά πράγματα στην 31 ετών καριέρα μου, αλλά το μέγεθος και η σκληρότητα εδώ είναι τρομερά», πρόσθεσε ο Kugel.

Στη συνέχεια, ο Dr. Chen Kugel εξήγησε πως «το ποσοστό των απανθρακωμένων πτωμάτων που παραλάβαμε είναι υψηλό. Πολλοί έχουν τραύματα από πυροβολισμούς στα χέρια τους, που δείχνουν ότι έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να αμυνθούν. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους. … Ξέρουμε ότι κάηκαν ζωντανοί επειδή υπάρχει αιθάλη στην τραχεία τους, στο λαιμό τους – που σημαίνει ότι ανέπνεαν ακόμη όταν τους έβαλαν φωτιά».

Το μοναδικό έλεος, είπε ο Kugel – αν υπάρχει – είναι ότι τα καμένα θύματα πιθανότατα πέθαναν από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης πριν τους σκοτώσει η φωτιά. Ο Kugel εξήγησε, επίσης, ότι το ηλικιακό εύρος των θυμάτων κυμαίνεται από 3 μηνών έως 80 ή 90 ετών. Πολλά πτώματα, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, είναι χωρίς κεφάλι.

Στην ερώτηση αν είχαν αποκεφαλιστεί, ο Kugel απάντησε ναι. Αν και παραδέχεται ότι, δεδομένων των συνθηκών, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν αποκεφαλίστηκαν πριν ή μετά το θάνατο, καθώς και το πώς αποκεφαλίστηκαν, «αν κόπηκαν με μαχαίρι ή ανατινάχτηκαν», εξήγησε.

israil nosokomeio1
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στο Ισραήλ: Σακούλες με απανθρακωμένους – 350 πτώματα δε... 5

Dr. Nurit Bublil: «Θα μπορούσε να ήταν τα παιδιά μου, οι γονείς μου, εγώ»

Ο Kugel δεν ήταν ο μόνος που συγκινήθηκε όταν συζητούσε για την τραγωδία. «Αποστασιοποιούμαστε γιατί πρέπει να δουλέψουμε, αλλά από καιρό σε καιρό σε πιάνει», δήλωσε στο ίδιο μέσο η Dr. Nurit Bublil, επικεφαλής του εργαστηρίου DNA του κέντρου. «Χθες, άνοιξα αποδεικτικά στοιχεία από ένα σπίτι σε ένα νότιο κιμπούτς, και υπήρχε ένα δημοφιλές βιβλίο συνταγών καλυμμένο με αίμα. … Έχω αυτό το ίδιο βιβλίο και σε κάνει να σκεφτείς ότι θα μπορούσε να ήταν η κουζίνα μου, τα παιδιά μου, οι γονείς μου, εγώ. Δεν μπορείς να το αποφύγεις», είπε.

Επιπλέον, ο μικρός πληθυσμός του Ισραήλ δημιουργεί το γεγονός ότι κανείς δεν είναι μακριά από τα απόνερα της σφαγής. «Η αδελφή μου έχει μια στενή φίλη της που αγνοείται ακόμα», είπε η Bublil, καθώς στεκόταν δίπλα σε ένα ματωμένο στρώμα από την κούνια ενός μωρού. Το DNA από το στρώμα θα χρησιμοποιηθεί για την προσπάθεια αναγνώρισης ενός βάναυσα παραμορφωμένου και αγνοούμενου βρέφους.

«Πήρα το μήνυμα σήμερα από τη γειτόνισά μου», συνέχισε η Bublil. «Με ρώτησε αν μπορούσα να βοηθήσω, επειδή ο σύζυγος, ο πατέρας, τα δύο ανίψια και η σύζυγος του πεθερού της καλής της φίλης δολοφονήθηκαν επίσης και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί».

israil nosokomeio3
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στο Ισραήλ: Σακούλες με απανθρακωμένους – 350 πτώματα δε... 6

Αυτή είναι η ουσία της τρέχουσας αποστολής του κέντρου ιατροδικαστικής παθολογίας στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 ειδικοί. Ιατροδικαστές, ανθρωπολόγοι, ακτινολόγοι και άλλοι από το Ισραήλ καθώς και από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Νέα Ζηλανδία και από άλλα μέρη του κόσμου έχουν έρθει όχι απλώς για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων αλλά και για να ταυτοποιήσουν τα πτώματα για την ταφή τους.

350 πτώματα παραμένουν αγνώστων στοιχείων

Η ισραηλινή ιατροδικαστής Dr. Hagar Mizrahi εξήγησε ότι «ο εβραϊκός λαός πρέπει να θάβει τους νεκρούς του το συντομότερο δυνατό». Όμως, μέχρι τώρα, έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και περίπου 350 πτώματα παραμένουν αγνώστων στοιχείων. «Έτσι, οι άνθρωποι εδώ κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και να ταυτοποιήσουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις που φτάνουν».

Τέσσερα μέρη σε όλη τη χώρα εργάζονται επί του παρόντος για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των πτωμάτων για ταφή. Το Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής του Ισραήλ εργάζεται για τη συλλογή δειγμάτων DNA και την ταυτοποίηση των πιο σοβαρών περιπτώσεων. Είναι επίσης εκεί όπου έρχονται όλα τα δείγματα DNA από άλλες τοποθεσίες για πρόσθετες δοκιμές. Και στο στρατόπεδο Shura κοντά στη Ramla, στο κεντρικό Ισραήλ, συλλέγονται αρχικά όλοι οι νεκροί. Το Shura έχει επί του παρόντος στην κατοχή του περίπου 950 σακούλες με πτώματα. Η λέξη «σακούλες» γράφεται εδώ αντί για «σώματα», επειδή δεν είναι σαφές πόσα θύματα υπάρχουν μέσα σε αυτές.

israil nosokomeio5
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στο Ισραήλ: Σακούλες με απανθρακωμένους – 350 πτώματα δε... 7

«Τα λείψανα περισσοτέρων του ενός ατόμου μπορεί να βρίσκονται σε μία μόνο σακούλα», εξήγησε ο Kugel, «και τα λείψανα ενός ατόμου μπορεί να βρίσκονται σε πολλές σακούλες. Όταν εξετάζουμε τα λείψανα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά άτομα επειδή βλέπουμε διπλά μέρη. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε δύο οστά από την αριστερή άνω γνάθο, τότε δεν μπορεί να προέρχονται από το ίδιο άτομο».

Και σε πολλές περιπτώσεις, τα οστά χωρίς έστω και μια κουκίδα εξαγώγιμου DNA είναι το μόνο που έχει απομείνει. Για το λόγο αυτό, ο Kugel δήλωσε ότι οι οικογένειες ορισμένων θυμάτων έχουν δίκιο να φοβούνται το χειρότερο. «Ελπίζουμε ότι με την αξονική τομογραφία και τις βιοψίες θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των μη αναγνωρισμένων σε λιγότερο από 200. Αλλά μερικούς ανθρώπους δεν θα τους βρούμε ποτέ. Δεν θα τους αναγνωρίσουμε ποτέ. Και οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό».

Μιλώντας προσωπικά, η Bublil είπε ότι θέλει να μάθει ο κόσμος ότι «γενικά, η Χαμάς απολάμβανε τους φόνους». Σύμφωνα με την Bublil, «δεν επρόκειτο για μάχη, ούτε για στρατιωτική σύγκρουση, ούτε για κρατική σύγκρουση, ούτε για πολιτική σύγκρουση. Η Χαμάς απολάμβανε τις δολοφονίες τόσο πολύ που έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει για να γιορτάσει τους φόνους. Γιόρτασαν το κάψιμο σπιτιών με πολίτες μέσα που δεν τους έκαναν τίποτα. Απολάμβαναν να αρπάζουν μια 18χρονη κοπέλα από ένα πάρτι, ένα φεστιβάλ, να την σέρνουν σε ένα αυτοκίνητο και να την πηγαίνουν στη Γάζα. Και ποιος ξέρει τι συνέβη σ’ αυτήν στο ενδιάμεσο. Απολάμβαναν και γιόρταζαν τον θάνατο. … Αυτοί είναι τέρατα. Δεν είναι άνθρωποι… Δεν ήταν φιλεύσπλαχνοι με κανέναν. Κανείς που ήταν ζωντανός και τους συνάντησε δεν έμεινε ζωντανός. Κανείς».

To Top