Κόσμος

Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Jens Stoltenberg 1

Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κοντά, τόνισε, μετά από μια συνάντηση που είχε με υπουργούς Εξωτερικών από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Εποικοδομητική η τετραμερής λέει ο γγ του ΝΑΤΟ

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την τετραμερή συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με την αντιπροσωπία της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Πριν από έναν χρόνο, στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν μαζί στη Συμμαχία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι από τότε η Φινλανδία και η Σουηδία εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους, στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία.

«Τον Απρίλιο καλωσορίσαμε τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν σημείο καμπής για την κοινή μας ασφάλεια. Τώρα ήρθε η ώρα για τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, έχει άρει το εμπάργκο εξοπλισμών προς την Τουρκία και έχει αλλάξει το Σύνταγμά της για να ενισχύσει το νόμο κατά της τρομοκρατίας.

«Στη συνάντηση όλοι συμφωνήσαμε ότι σημειώθηκε καλή πρόοδος, ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον όλων των Συμμάχων και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Η επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι Σύμμαχοι έχουν επικυρώσει, πλην της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Παραμένουν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι κοντά, μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη δεν κατάφερε σήμερα να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της και το ζήτημα αναμένεται πλέον να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

«Ελπίζουμε και αναζητούμε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους. «Η διαδικασία συνεχίζεται και φυσικά εργαζόμαστε πολύ εντατικά και τις επόμενες μέρες προκειμένου να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα σήμερα, ένα σουηδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν άνδρα για απόπειρα χρηματοδότησης του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.

Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε σήμερα την άποψη της Σουηδίας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι την Άγκυρα. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

«Η Σουηδία έκανε κάποια βήματα σχετικά με νομοθετικές αλλαγές, αφαίρεσε τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας… Οι νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πράξη τώρα», είπε ο Φιντάν σε δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την άρση των τουρκικών εμποδίων για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά καθώς ο Τζο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ενδέχεται να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με πηγές.

To Top