Κόσμος

Συνάντηση των προέδρων Φιλιππίνων και Κίνας στις ΗΠΑ στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασία…

china phili

Συνάντηση των προέδρων Φιλιππίνων και Κίνας στις ΗΠΑ στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού

Τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα αναζήτησαν οι πρόεδροι των Φιλιππίνων και της Κίνας σε συζήτηση που είχαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, είπε σε δημοσιογράφους ότι εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την ανησυχία του για τα επεισόδια ανάμεσα σε πλοία των δύο χωρών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε μηχανισμούς για τη μείωση των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα», είπε ο Μάρκος, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος της Κίνας συμμερίστηκε την άποψη πως οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν πρέπει να καθορίζουν τις σχέσεις Μανίλας-Πεκίνου. «Θεωρώ ότι κανένας δεν θέλει να πάει σε πόλεμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Φιλιππινέζοι αλιείς καταγγέλλουν ότι πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής τους εμποδίζουν να ψαρεύουν σε περιοχές εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, αψηφώντας την ετυμηγορία του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου που το 2016 απέρριψε την αξίωση του Πεκίνου.

To Top