Οικονομία

Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ για τροποποιητικές

5398055

5398055

Προθεσμία μέχρι την 1η Μαρτίου δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε χιλιάδες φορολογουμένους που έλαβαν στο παρελθόν αναδρομικά ποσά, προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να δηλώσουν τα έσοδα στην Εφορία.

Μάλιστα, η πλειονότητα των φορολογουμένων καλείται να προχωρήσει σε τροποποιητικές δηλώσεις και να πληρώσει αναδρομικά με τόκους υπερημερίας ακόμα και για το μακρινό 2013, για ποσά που εισέπραξαν από διάφορες πηγές (κυρίως αποδοχές και συντάξεις) και για τα οποία μπορεί και να μην είχαν καν ενημερωθεί.

Στη νέα «φορο-κλήση» που εστάλη σε χιλιάδες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι πολίτες προειδοποιούνται ότι «σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Το πρώτο μήνυμα από την ΑΑΔΕ είχε σταλεί λίγο πριν από το τέλος του 2023 και ανέφερε ότι επίκειται η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για αναδρομικά ποσά που έχουν εισπραχθεί εδώ και μία δεκαετία.

Τι ισχύει

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά αμελώντας να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.

Παράλληλα, αρκετές φαίνεται να είναι και οι περιπτώσεις, που οι τροποποιητικές αφορούν φορολογουμένους που δεν είναι πλέον στη ζωή, με αποτέλεσμα να καλούνται οι άμεσοι συγγενείς τους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση e-mail τα όποια πληροφοριακά μηνύματα αποστέλλει η ΑΑΔΕ σωρεύονται αδιάβαστα στην προσωπική θυρίδα τους στο Taxisnet, την οποία κανείς μισθωτός ή συνταξιούχος δεν επισκέπτεται τακτικά στη διάρκεια της χρονιάς, παρά μόνο όταν «τρέχουν» οι προθεσμίες για τις δηλωτικές υποχρεώσεις τους – και κυρίως την άνοιξη για την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φόρου εισοδήματος (Ε1).

Παραδείγματα

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις είναι ότι ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να αποπληρωθεί εφάπαξ, ωστόσο οι συνταξιούχοι μπορούν για παράδειγμα να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση με 48 δόσεις.

Για τους συνταξιούχους η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε. Για παράδειγμα για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2023 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Επίσης, στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης κάποιου άλλου κωδικού. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση. Οι δηλώσεις από το 2015 και μετά μπορούν να προχωρήσουν μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ενώ για το 2014 και πριν οι αντίστοιχες δηλώσεις υποβάλλονται ή αποστέλλονται από τους ίδιους τους φορολογουμένους στις ΔΟΥ.

To Top