Ελλάδα

Τέσσερις θα είναι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα κάθονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου

spartiates2

Τέσσερις θα είναι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα κάθονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις επτά μήνες από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ωστόσο τα σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των βουλευτών που ανεξαρτητοποιούνται είναι αρκετά και σημαντικά. Με τη σημερινή ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης του Χαράλαμπου Κατσιβαρδά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, οι πολιτικά άστεγοι εκπρόσωποι του έθνους μας φθάνουν συνολικά τους τέσσερις.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή ανένταχτοι, πέραν του κ. Κατσιβαρδά, είναι:

  • ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος. Ήταν αυτός που άνοιξε τον «χορό» των ανεξαρτητοποιήσεων. Είχε εκλεγεί κι αυτός με τους Σπαρτιάτες και έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος στις 3 Σεπτεμβρίου, στρεφόμενος με επιστολή του κατά του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Μετά τις άκρως προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Σπαρτιάτες, κ. Βασίλη Στίγκα, οι οποίες θίγουν βαθύτατα την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου, και για τις οποίες θα κληθεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα, θέτω εαυτόν εκτός της Κ.Ο. Σπαρτιάτες». Επισήμαινε δε ότι δεν έχει δώσει ποτέ «το παραμικρό δικαίωμα σε κανέναν, να πει το οτιδήποτε» για το άτομό του, «πόσο μάλλον να γίνουν αναφορές για επαφές με Greek Mafia (σ.σ. όπως είχε αναφέρει από το βήμα του Κοινοβουλίου ο κ. Στίγκας), εκβιασμούς, αλλά και να βάλω χέρι σε κρατικά χρήματα, τα οποία ούτε μου ανήκουν ούτε διαχειρίζομαι»,
  • ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χουρδάκης, που τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Πλεύση Ελευθερίας» με απόφαση της προέδρου του κόμματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως ανέφερε η ίδια με επιστολή της: «Ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας έως ότου παραδώσει την έδρα της Πλεύσης Ελευθερίας που κατέχει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όπως του έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί». Οι λόγοι αφορούν την «εύρυθμη, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Ο κ. Χουρδάκης όχι μόνο δεν παρέδωσε την έδρα, αλλά τον ακολούθησε στην ανεξαρτητοποίηση και η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου.
  • Η κ. Αρετή Παπαϊωάννου εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης και μετά την εξέλιξη με τον γιο της επέλεξε επίσης να αποχωρήσει από το κόμμα. Στη δική της επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ανέφερε την 31η Οκτωβρίου ότι: «Η αποχώρησή μου έρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της αραιωτικής συμπεριφοράς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, της επικεφαλής της Κ.Ο. – και ορισμένων μελών αυτής – προς το πρόσωπό μου, έπειτα – κυρίως – από την αποπομπή του βουλευτή της Α Θεσσαλονίκης Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκη, με μοναδική αιτία τη συγγενική σχέση. Ειδικότερα, μετά την άρνησή μου να υπογράψω την ανακοίνωση της 18ης Οκτωβρίου 2023, με το περιεχόμενο της οποίας εξαρχής διαφωνούσα, ουσιαστικά και πολιτικά, και παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες μου προς τις δύο πλευρές για νηφαλιότητα και σύγκλιση, έκτοτε στοχοποιήθηκα και ετέθην σε «αναστολή» με την επαναλαμβανόμενη αντικατάστασή μου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την απομόνωσή νου – προσωπική και πολιτική – από τις κομματικές εργασίες». Σε άλλο σημείο της επιστολής της σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι έχει προ – υπογράψει «δήλωση» με την οποία δεσμεύεται να παραδώσει την έδρα της, όποτε της ζητηθεί, δεν προτίθεται να το πράξει, καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου δε σεβάστηκε την προσωπικότητά της.
  • Θυμίζουμε ότι προς στιγμήν είχαν ανεξαρτητοποιηθεί άλλοι 11 βουλευτές. Οι δύο τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις ήρθαν σήμερα. Στις 13 Νοεμβρίου 2023 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Τασούλα με την οποία του ανέφερε λιτά ότι: «Με την παρούσα σας γνωστοποιώ ότι μετά τις δηλώσεις αποχώρησης από το κόμμα, οι βουλευτές Θεοπίστη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Θα ακολουθούσαν αργότερα οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ, που αποχώρησαν μαζικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και οι 11 θα συνασπίζονταν σχηματίζοντας μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση.
To Top