Οικονομία

Θολό το τοπίο των νέων μέτρων στήριξης

REYMA 1024x1022 1

REYMA 1024x1022 1

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των έκτακτων μέτρων που ρυθμίζουν εδώ κι έναν χρόνο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο οι εταιρείες ρεύματος και οι καταναλωτές να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον οδικό χάρτη της επιστροφής στην κανονικότητα.

Η μεσολάβηση των εθνικών εκλογών, η ανάληψη των καθηκόντων από νέα ηγεσία στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) και τους παίκτες της αγοράς έχουν φρενάρει τη διαδικασία της μετάβασης από την εποχή των επιδοτήσεων στην εποχή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση για την ισχύ του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, την αναγγελία των τιμών ρεύματος 10 ημέρες πριν από την εφαρμογή τους, του παγώματος της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ελεύθερης μετακίνησης των πελατών από πάροχο σε πάροχο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στις 12 Ιουνίου είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση προτεινόμενα μέτρα για τη μετάβαση των τιμολογίων στο προηγούμενο καθεστώς. Μεταξύ των άλλων καλούσε τους προμηθευτές με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας να ενημερώσουν τους πελάτες τους με επιστολή 60 ημέρες πριν από την 1η Οκτωβρίου για την τροποποίηση των όρων συμβάσεων – σε όσους αλλάζουν αυτοί οι όροι – καθώς και τους συγκεκριμένους συντελεστές που θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου για τον μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σημειωτέον ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών χαμηλής τάσης οι όροι της σύμβασης θα αλλάξουν από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα. Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ πρότεινε την εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου τεσσάρων κατηγοριών τιμολογίων ρεύματος.

 

Νομοθετική παρέμβαση

Οι πάροχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε βασικές προτάσεις του Ρυθμιστή. Επιπροσθέτως παρατήρησαν πως απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για τη μετάβαση από το καθεστώς των έκτακτων μέτρων σε εκείνο της ελεύθερης αγοράς.

Η αντίθεση των παρόχων επικεντρώνεται αφενός στην υποχρέωση αποστολής επιστολής και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η ΡΑΑΕΥ ζητά αυτή να είναι έγχαρτη και να σταλεί μέσω ταχυδρομείου. Επικαλούνται μεγάλο κόστος, αν αναλογιστεί κανείς πως οι παροχές ρεύματος είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια και οι παραλήπτες των νέων όρων συμβάσεων πολλαπλάσιοι με δεδομένο ότι κάποιοι έχουν περισσότερα ρολόγια από ένα στο όνομά τους.

Επιπλέον επικαλούνται αδυναμία στο να προβλέψουν τους όρους της ρήτρας αναπροσαρμογής – τους ακριβείς συντελεστές – δύο μήνες πριν από την ισχύ τους.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν για ένα διάστημα και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου να ισχύσει το τρέχον καθεστώς τιμολόγησης και τη σταδιακή επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Κι ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Ιουλίου – η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο καθώς με βάση των Κώδικα Προμήθειας οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται 60 ημέρες νωρίτερα από την αλλαγή όρων στις συμβάσεις τους – η αγορά και οι καταναλωτές δεν έχουν γνώση των νέων κανόνων που θα ισχύσουν στην τιμολόγηση του ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, ενώ η αγορά πιέζει τη ΡΑΑΕΥ για τη σταδιακή μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

To Top