Ελλάδα

Τι περισσότερο προσφέρουν τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας

digital lock

Τι περισσότερο προσφέρουν τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας

Ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας αποτελείται από εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία αλληλοεπιδρούν και «συνεργάζονται» για την προστασία ενός σπιτιού. Τα ηλεκτρονικά μέσα που κερδίζουν σταθερά έδαφος τον τελευταίο καιρό στα συστήματα ασφαλείας, επειδή προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες, είναι τα αποκαλούμενα «έξυπνα».

Καθώς γίνονται όλο και πιο προσιτά από οικονομική άποψη, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα μα αρχίσει κάποιος να ενσωματώνει στο οικιακό σύστημα ασφαλείας του κάποια από αυτά.

Κάμερες ασφαλείας

Οι «έξυπνες» κάμερες ασφαλείας συνδέονται με το Wi- Fi, επιτρέποντας να βλέπουμε απευθείας βίντεο του συστήματός μας εξ αποστάσεως και να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις όταν οι κάμερές μας εντοπίζουν κάτι που διαταράσσει αυτό που έχουμε ορίσει ως «κανονική κατάσταση» (ανθρώπους, κινήσεις κ.λπ.). Πολλές κάμερες έχουν δυνατότητες υπέρυθρης ή έγχρωμης νυχτερινής όρασης, αποθήκευσης στο cloud, αλλά και αμφίδρομης ηχητικής επικοινωνίας, που μας επιτρέπει να μιλάμε σε όποιον βρίσκεται στο πεδίο της κάμερας.

Κλειδαριά κεντρικής εισόδου

Μια «έξυπνη» κλειδαριά στην κεντρική είσοδο του σπιτιού εξασφαλίζει την είσοδο στο σπίτι χωρίς κλειδί, συνήθως μέσω πληκτρολογίου, δακτυλικών αποτυπωμάτων ή τηλεχειριστηρίου. Η ίδια η κλειδαριά συνδέεται με το δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού, ώστε να είναι προσβάσιμη μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή ενός πίνακα ελέγχου εντός του σπιτιού και συνδέεται τόσο με κινητά τηλέφωνα όσο και με ειδικά μπρελόκ μέσω bluetooth. Όταν η εφαρμογή στέλνει μια εντολή για κλείδωμα ή ξεκλείδωμα της πόρτας, η «έξυπνη» κλειδαριά ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο και επιβεβαιώνει την πράξη. Το ίδιο συμβαίνει όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί έναν κωδικό στον πίνακα ελέγχου ή κρατά το ψηφιακό κλειδί μπροστά από την κλειδαριά, ανάλογα με το στυλ της ίδιας της κλειδαριάς.

Θυροτηλεόραση

Η «έξυπνη» θυροτηλεόραση, συνδεδεμένη και αυτή με το Wi-Fi του σπιτιού, σε συνδυασμό με μια «έξυπνη κλειδαριά στην κεντρική είσοδο, εξασφαλίζει ότι έχετε πολύ καλύτερη εικόνα από όποιον βρίσκεται στο κατώφλι σας, ότι μπορείτε να μιλάτε μαζί του, ενώ σε πιο εξελιγμένα μοντέλα μπορεί να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά προφίλ και να στέλνει ειδοποιήσεις. Και εδώ ο χειρισμός μπορεί να γίνεται εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογών για το κινητό τηλέφωνο.

Αισθητήρες κίνησης

Στις «έξυπνες» κάμερες ενσωματώνονται αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι καταγράφουν δεδομένα για τον εντοπισμό πιθανών απειλών. Τα νέα «έξυπνα» συστήματα μπορούν να διακρίνουν μεταξύ επικίνδυνων και μη επικίνδυνων καταστάσεων, οπότε μειώνεται η πιθανότητα για λάθος συναγερμούς. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν και στους αισθητήρες κίνησης που μπορεί να τοποθετηθούν μεμονωμένα στις εισόδους ή στα παράθυρα του σπιτιού, όπως και στους αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων, που τοποθετούνται στα παράθυρα.

Ανιχνευτές καπνού και διοξειδίου του άνθρακα

Οι καλύτεροι «έξυπνοι» ανιχνευτές καπνού σας επιτρέπουν να ανιχνεύσετε καπνό και οποιαδήποτε ένδειξη πυρκαγιάς, αναγνωρίζοντας και αγνοώντας τις κανονικές ποσότητες σωματιδίων που παράγονται από άλλες, κανονικές δραστηριότητες στο σπίτι, όπως το μαγείρεμα ή το τζάκι, ενώ στέλνουν και ειδοποίηση στο κινητό σας για οτιδήποτε ασυνήθιστο και επικίνδυνο.

Πρίζες

Μπορεί να φαίνεται συγκριτικά απλή με τα άλλα μέσα, όμως μια «έξυπνη» πρίζα συμβάλλει σημαντικά και στον τομέα της οικιακής ασφάλειας. Με αυτήν μπορείτε να διαχειρίζεστε τον φωτισμό του σπιτιού εξ αποστάσεως (άρα να δημιουργείτε και την αίσθηση ότι πάντα βρίσκεται κάποιος στο σπίτι), να ελέγχετε τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτή, και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για οτιδήποτε ασυνήθιστο ή προβληματικό.

To Top