Με την ομιλία του στο Ζάππειο στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Λίγο πριν ανέβει στο βήμα προβλήθηκε ένα συγκινητικό αλλά και ιστορικό βίντεο με ομιλίες όλων των Προέδρων της παράταξης μέσα από το οποίο δόθηκε το ιδεολογικό στίγμα και η διαχρονικότητα των ιδεών της ΝΔ.

Οι άξονες στους οποίους κινήθηκε ο πρωθυπουργός ήταν σαφείς και ξεκάθαροι. Η αναφορά στον πυρσό: «Η φλόγα του γαλάζιου πυρσού καίει στις καρδιές μας και φωτίζει το αύριο» αλλά και «Η Ν.Δ. είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελλήνων», έδειξαν τον κεντροδεξιό προσανατολισμό του όπως και ο χαρακτηρισμός «λαϊκό – κοινωνικό κόμμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του επετειακού συνεδρίου της ΝΔ κάλεσε όλους σε πανστρατιά αλλά και συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών απέναντι σε μια τοξική αντιπολίτευση.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου γύρισε αρχικά τον χρόνο πίσω όταν το κόμμα του μετά από μια δύσκολη δεκαετία ανέλαβε το 2019 την διακυβέρνηση της χώρας και παρά τις κρίσεις και τα πρωτοφανή προβλήματα που κρίθηκε να διαχειριστεί είπε: «Ήταν η πολιτική του σχεδίου, της συνέπειας και του αποτελέσματος. Είναι αυτή που δικαιώθηκε πριν από εννέα μήνες, οδηγώντας έτσι στη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Έχοντας νικήσει κατά κράτος μια αντιπολίτευση που ήρθε από το περιθώριο για να τεθεί και πάλι σε αυτό. Με μια εντολή: να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά στη «λεωφόρο» των μεταρρυθμίσεων, που θα ξεριζώσουν τις παθογένειες του παρελθόντος. Βελτιώνοντας, ημέρα με την ημέρα, αυτό που ο κάθε πολίτης επιθυμεί: την καθημερινή του ζωή σε όλα τα πεδία».

Παρουσία εκατοντάδων Νεοδημοκρατών, υπογράμμισε ότι «Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα» και τόνισε ότι «στις κάλπες του Ιουνίου θα αποφασιστούν πολλά περισσότερα από την εκλογή της ελληνικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια σύγκρουση η οποία έχει ευρωπαϊκό τίτλο αλλά έχει περιεχόμενο απόλυτα ελληνικό».

Απευθυνόμενος όμως και στο εσωτερικό του κόμματός του προειδοποίησε ότι «Σε όσους, σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, τους απαντώ: αυτά τα νιώθουμε πριν εκφραστούν στην κάλπη. Γι’ αυτό και εργάζομαι για να διορθώνουμε πάντα το κάθε λάθος μας. Αλλά έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος «αψήφιστη».

Σύγκρουση με τις παθογένειες του παρελθόντος

Από την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψε η αναφορά στα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και σε γεγονότα που πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία εξαιτίας συμπεριφορών που δεν αρμόζουν σε δημοσίους λειτουργούς όπως οι αστυνομικοί στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Και έστειλε σαφή μηνύματα. «Η μάχη με το βαθύ κράτος και αυτή την κουλτούρα της έλλειψης ενσυναίσθησης έχει πολύ δρόμο μπροστά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα περιπολικά να γίνονται και ταξί και ασθενοφόρα για τον πολίτη»

«Όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμενη, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και λέμε: ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει» επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και λέμε επίσης: ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια έμμεση αναφορά προανήγγειλε την αλλαγή του δόγματος της ΕΛ.ΑΣ λέγοντας: Όμως, να προσθέσουμε και ένα ακόμα «ναι»: ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Ο εισαγόμενος, ο «μπογιατζής» και οι κηραλοιφές

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους πολιτικούς του αντιπάλους και ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. «Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας. Ένας εισαγόμενος αρχηγός ο οποίος, χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία, προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό «λεφτόδεντρο» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα».

Σειρά είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στο οποίο προσάπτει ότι η μόνη του φιλοδοξία είναι να γίνει δεύτερος. «[…]αρχίζει να «βάφει» το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία», είπε ο πρωθυπουργός. Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι «δεν διστάζουν να δυσφημίζουν με κάθε τρόπο τη χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύονται ακόμα και ένα τεράστιο συλλογικό πένθος στο εσωτερικό, κάτι που είδαμε να συμβαίνει, χωρίς ντροπή, με τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Επιμένουν να κάνουν τον πόνο κομματικό εργαλείο, μονοπωλώντας δήθεν την ευαισθησία, λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από όλους με αυτό το εθνικό δράμα».

Διπλή ήταν η αναφορά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο αποκαλώντας τον «τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας» ενώ νωρίτερα χωρίς να τον κατονομάσει τον κατηγόρησε για πατριδοκαπηλία.

«Νομίζω», είπε, «ότι πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και η οικογένειά του μιλώντας για βρώμικο παιχνίδι. «Πυροβολούν πρόσωπα και οικογένειες. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοια χτυπήματα. Όμως τώρα ξεπερνιούνται πολλά όρια».