Κόσμος

«Το Ισραήλ ούτε με 10 εκατομμύρια στρατιώτες δεν ρίχνει γρήγορα τη Γάζα» – Το παράδειγμα του ISIS στ…

israeli soldiers 1

«Το Ισραήλ ούτε με 10 εκατομμύρια στρατιώτες δεν ρίχνει γρήγορα τη Γάζα» – Το παράδειγμα του ISIS στη Μοσούλη

Ο στρατός του Ισραήλ έλαβε το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα και βετεράνοι στρατιωτικοί τονίζουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, παραπέμποντας στην εκδίωξη του ISIS από τη Μουσούλη.

Βετεράνοι στρατιωτικοί που έχουν πολεμήσει, μιλούν στους Financial Times και περιγράφουν το δύσκολο έργο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του ISIS στη Μουσούλη, όπου τα πράγματα ήταν πιο εύκολα και εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου από την αρχή.

Το 2016 περίπου 8.000 τζιχαντιστές ταμπουρώνονται στη Μοσούλη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και παρά την αντίσταση των ντόπιων, ετοιμάζουν τις άμυνες τους για δύο χρόνια. Τότε, δέχονται χερσαία επίθεση από τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες του Ιράκ, ενώ βομβαρδίζονται νυχθημερόν από αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού.

iraq
Βέλγοι και Αμερικανοί στρατιώτες κατά την πολιορκία στη Μοσούλη

Η επιχείρηση υπολογίζονταν ότι θα κρατούσε οριακά τρεις μήνες και χωρίς μεγάλες απώλειες. Τελικά διήρκησε εννέα μήνες, με τον συνασπισμό να σκοτώνει επίτηδες χιλιάδες αμάχους, προκειμένου να πλήξει τον ISIS. Παράλληλα, σημειώθηκαν σφοδρές οδομαχίες, με τους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν γυναικόπαιδα ως ασπίδες και να μετακινούνται μέσω ελάχιστων υπόγειων τούνελ.

«Οι πόλεις έχουν χιλιάδες κρυψώνες. Αν θέλετε να απομακρύνετε έναν εχθρό, πρέπει να εκκαθαρίσετε τη περιοχή από σπίτι σε σπίτι. Αυτό όμως σε βάζει σε κίνδυνο 360 μοιρών. Απλά δεν μπορεί να ελέγχεις», λέει χαρακτηριστικά Αμερικανός διοικητής, που δεν θέλει να κατονομαστεί.

«Ο αστικός πόλεμος είναι το ένα πρόβλημα μετά το άλλο»

Το τεράστιο δίκτυο τούνελ κάτω από την Γάζα, οι έμπειροι μαχητές που υπολογίζονται σε 30.000 με 40.000, οι ενισχύσεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό από την Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και οι περιφερειακές δυνάμεις που μπορεί να εμπλακούν δημιουργούν στο πλευρό της Χαμάς δυναμιτίζουν την κατάσταση.

«Η Χαμάς γνωρίζει τη Γάζα πολύ καλύτερα από ό,τι τη Μοσούλη το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, μας πήρε εννέα μήνες για να καταλάβουμε τη Μοσούλη και το Ισραήλ δεν έχει αυτόν τον χρόνο. Γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη πρόκειται να αλλάξει, όσο η ζημιά συσσωρεύεται και αθώοι πολίτες σκοτώνονται», σημειώνει ο Αμερικανός στρατηγός και πρώην διοικητής των δυνάμεων στο Ιράκ Ντέβιντ Πετρέους.

palestinian militants
Μέλη της Χαμάς σε κηδεία Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς πριν λίγες μέρες

Ταυτόχρονα, το πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο, οι χιλιάδες άμαχοι που δεν έχουν απομακρυνθεί και η αφομοίωση στη ντόπια κοινωνία των μελών της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης δημιουργούν έναν ισχυρό άξονα αντίστασης.

Αξιωματικός των δυτικών ειδικών δυνάμεων που πολέμησε στη Μοσούλη, μίλησε ανώνυμα στους FT και είπε ότι «ο αστικός πόλεμος είναι απλώς το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. Δεν υπάρχει όριο στις απαιτήσεις των στρατευμάτων. Ακόμα κι αν το Ισραήλ έστελνε 10 εκατομμύρια στρατιώτες στη Γάζα, θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Και αυτό είναι απλώς η κατάληψη της επικράτειας. Το να το κρατάς είναι άλλο θέμα».

Οι βετεράνοι λοιπόν, θεωρούν ότι μια εισβολή στη Γάζα θα κοστίσει ακριβά στο Ισραήλ σε έμψυχο και άψυχο υλικό, ενώ θα οι απώλειες θα προκαλέσουν αντιδράσεις, τόσο στο εξωτερικό αν σκοτωθούν άμαχοι, όσο και στο εσωτερικό του, αν χάσει πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες.

To Top