Οικονομία

Το νέο ράλι στις τιμές και ο γρίφος για τους επενδυτές

2024 03 11T135042Z 1812385641 RC2OJ6A3F0MJ RTRMADP 5 OPEC IEA OIL

2024 03 11T135042Z 1812385641 RC2OJ6A3F0MJ RTRMADP 5 OPEC IEA OIL

Τον γρίφο της πορείας των τιμών του χρυσού αλλά και του πετρελαίου προσπαθούν να λύσουν αυτό το διάστημα οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων. Το πετρέλαιο έχει κινηθεί κι αυτό έντονα ανοδικά σπάζοντας ξανά στην Ευρώπη και το φράγμα των 90 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 86 δολάρια το βαρέλι. Εκεί η άνοδος αποδίδεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με τις συγκρούσεις να κινδυνεύουν να επεκταθούν τώρα και σε άλλες χώρες.

Τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο εξακολουθούν να αποτελούν παζλ για τις αγορές αφού υπάρχουν ταυτόχρονα παράγοντες που δεν θα δικαιολογούσαν τόσο μεγάλη και ξαφνική άνοδο τιμών. Ετσι, πολλοί παίκτες της αγοράς προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις εξελίξεις για να καθορίσουν τη σύσταση των χαρτοφυλακίων τους.

Κόστος δανεισμού

Ο χρυσός κατά κανόνα ιστορικά τείνει να ακολουθεί αντίθετη πορεία με τα επιτόκια δανεισμού. Καθώς το κόστος δανεισμού υποχωρεί, ο χρυσός γίνεται ακόμη πιο επιθυμητός σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις όπως είναι τα ομόλογα. Τα τελευταία προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων. Ομως το πολύτιμο μέταλλο που βρίσκεται στα 2.329 δολάρια η ουγγιά έχει καταγράψει πολύ μεγαλύτερη άνοδο από αντίστοιχη άλλων εποχών όταν ετοιμαζόταν να ανοίξει νέος κύκλος στη νομισματική πολιτική.

2014 03 03T144101Z 1073949581 BM2EA3317IH01 RTRMADP 3 MARKETS GLOBAL

Μεγάλες κεντρικές τράπεζες από την Κίνα έως τη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, έχουν αγοράσει και εξακολουθούν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από το πολύτιμο μέταλλο

Επιπλέον, οι προσδοκίες των αγορών για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, από τα ίδια τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας, με αποτέλεσμα να προκαλεί ακόμη περισσότερη εντύπωση η άνοδος του χρυσού. Μέρος επομένως της ανοδικής αυτής κίνησης μπορεί να αποδοθεί στις συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες, αλλά και οι αγορές χρυσού ως αντιστάθμιση κινδύνου από μικρά και μεγάλα χαρτοφυλάκια που ανησυχούν για γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες, από την Κίνα έως τη Ρωσία και ακόμη πιο μακριά, τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει και εξακολουθούν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από το πολύτιμο μέταλλο.

Κλιμάκωση έντασης

Οι τιμές του πετρελαίου από την πλευρά τους είναι κι αυτές άμεσα επηρεαζόμενες από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ιρανική πρεσβεία στη Συρία την 1η Απριλίου οδήγησε σε αυξημένες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη.

Η νέα ανησυχία έρχεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει ταυτόχρονα τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Εξαιτίας αυτού, οι αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου που μεταφέρονταν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ έχουν διακοπεί σε μεγάλο βαθμό ή έχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες κάνουν τώρα τον διάπλου της αφρικανικής ηπείρου μέσω της Νότιας Αφρικής. Η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη κι αυτό με τη σειρά του συνέβαλε επίσης στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης η αγορά έχει επηρεαστεί από τη συνεχιζόμενη δέσμευση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) για περικοπές στην παραγωγή με στόχο τη στήριξη των τιμών. Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία περνά τώρα σε φάση ανάκαμψης, ειδικά δεδομένης της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και της ανάκαμψης στην Κίνα.

Η ζήτηση από ΗΠΑ και Κίνα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πορεία του πετρελαίου μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

To Top