Οικονομία

Το υψηλό κόστος ζωής αναθεωρεί τον τρόπο που εργαζόμαστε

1697548809 Snea default

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αν και παραμένει ακόμα για ορισμένους Ελληνες στόχος η φυγή στο εξωτερικό για εργασία, το brain drain στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία καθώς σήμερα λιγότεροι από δύο στους δέκα εργαζομένους σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας αλλού την τύχη τους, όταν το ποσοστό αυτό το 2017 έφτανε 33%. Ωστόσο η αύξηση του κόστους ζωής φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των εργαζομένων, οι οποίοι πλέον σκέφτονται πιο εύκολα να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών τους είτε αλλάζοντας εργασία είτε βρίσκοντας δεύτερη δουλειά.

Μάλιστα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από έρευνες, όσον αφορά την προτεραιότητα στην προσπάθεια της βελτίωσης των συνθηκών της καθημερινότητας και των οικονομικών τους, οι Ελληνες έχουν γίνει πιο ευέλικτοι, με σχεδόν τους οκτώ στους δέκα εργαζομένους το 2023 να επανεξετάζουν τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές τους και σχεδόν τους τρεις στους δέκα να έχουν ή να αναζητούν ακόμα και δεύτερη εργασία για να τα βγάλουν πέρα. Μελέτη της ΕΥ δείχνει ότι οι αποδοχές αποτελούν τη βασική ανησυχία για το 35% των εργαζομένων, με την εμπιστοσύνη, την ενδυνάμωση και τη φροντίδα να μειώνουν την πιθανότητα παραίτησης ενός εργαζομένου κατά 40%. Ομως περισσότεροι από το ένα τρίτο (35%) δεν κρύβουν ότι είναι πιθανό να παραιτηθούν τους επόμενους 12 μήνες αναζητώντας κάτι καλύτερο, με την Gen Z (38%) και τους millennials (37%) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της EY, 2023 Work Reimagined Survey.

Προσδοκίες. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει μία απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών και των κινήτρων εργαζομένων και εργοδοτών, με την πλειοψηφία (58%) των εργοδοτών να πιστεύει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μειώνει την πιθανότητα των εργαζομένων να παραιτηθούν, όμως στην πράξη  λιγότεροι από τους μισούς (47%) συμφωνούν με την άποψη αυτή.

Την ίδια ώρα η τελευταία μελέτη της Adecco, Employability 2023, έδειξε ότι η εργασία πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ενώ σταθερή παραμένει η μείωση της ανεργίας, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (68%) αναφέρει πως έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε κάποια στιγμή της ζωής της. Θετικό στοιχείο είναι και ότι από χρόνο σε χρόνο υπάρχει σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, από τα 1,2 χρόνια το 2022 στους εννέα μήνες το 2023. Το μεγάλο στοίχημα όμως για τους εργαζομένους παραμένει κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους με τις απολαβές από την κύρια εργασία τους. Ετσι αναδεικνύεται η επίδραση της αύξησης του κόστους ζωής στην απόφαση αναζήτησης ή αλλαγής εργασίας, καθώς το 79% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί σημαντικά από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία της Adecco, ότι το 45% των εργαζομένων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζομένων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν την εργασία του.

To Top