Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: Δεν σήκωσε το κεφάλι του για να μιλήσει στον πρόεδρο του Ισραήλ και προκάλεσε σχόλια –…

Joe Biden 1

Τζο Μπάιντεν: Δεν σήκωσε το κεφάλι του για να μιλήσει στον πρόεδρο του Ισραήλ και προκάλεσε σχόλια – «Τι κάνει, κοιμάται;»

Η ηλικία του Τζο Μπάιντεν και κατά πόσο τα 80 του χρόνια του επιτρέπουν ή όχι να εξασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα στο… μάξιμουμ απασχολεί εκ νέου την κοινή γνώμη των ΗΠΑ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στον Λευκό Οίκο κατά την υποδοχή του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ την Τρίτη (18/7).

Ο Τζο Μπάιντεν κοιτούσε συνεχώς τις σημειώσεις που του είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του, χωρίς να σηκώνει το κεφάλι του, ενώ δυσκολευόταν να προφέρει τα ονόματα πόλεων όπως η Άκαμπα της Ιορδανίας και το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, εκεί όπου έγιναν πριν από λίγο καιρό οι συναντήσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΗΠΑ και των ισχυρότερων κρατών της Μέσης Ανατολής.

Ο Χέρτσογκ, μάλιστα, φαίνεται να ήρθε σε άβολη θέση με τη συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ και σε αρκετές στιγμές της συζήτησής τους δεν ήξερε πως να αντιδράσει.

Πολιτική αντιπαράθεση

Με δεδομένο πως οι ΗΠΑ βρίσκονται, πλέον, σε προεκλογική περίοδο, κάθε κίνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο μικροσκόπιο των πολιτικών αντιπάλων του και των ΜΜΕ που υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς. Οι πτώσεις του και άλλα ατυχήματά του ή σαρδάμ του δημιουργούν… πρωτοσέλιδους τίτλους.

Επίσης σχολιάστηκε το γεγονός πως ενώ μιλούσε στον Χέρτσογκ δεν σήκωνε το κεφάλι του και συνεχώς κοιτούσε προς τα κάτω. Στα social media, χρήστες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι αναρωτήθηκαν αν δυσκολευόταν να μείνει ξύπνιος ή αν… προσευχόταν. Άλλοι σημείωσαν πως ο Χέρτσογκ περίμενε να του πουν πως όλο αυτό ήταν μια φάρσα…

Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

«Αυτή είναι μια φιλία, πιστεύω, που είναι απλά αδιάσπαστη», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διάβασε από σημειώσεις στα γόνατά του, αντί να κοιτάξει τον Χέρτζογκ στο πρόσωπο για το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων δηλώσεών του, διαρκείας ενός λεπτού, πριν απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι από την αίθουσα.

«Μαζί εργαζόμαστε για να φέρουμε περισσότερη ασφάλεια και ολοκλήρωση στη Μέση Ανατολή. Σκληρή δουλειά, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά υπάρχει πρόοδος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο 80χρονος πρόεδρος περιέγραψε στη συνέχεια ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μιας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και της υποστήριξης των αποφάσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν να επιτρέψουν ισραηλινές πτήσεις πάνω από το έδαφός τους.

«Όπως διαβεβαίωσα χθες τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευση της Αμερικής προς το Ισραήλ είναι σταθερή και χαλύβδινη και δεσμευόμαστε επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

To Top