Κόσμος

WSJ: Ο Πριγκόζιν είχε συγκεκριμένο σχέδιο αλλά τον ανακάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας

Yevgeny Prigozhin

WSJ: Ο Πριγκόζιν είχε συγκεκριμένο σχέδιο αλλά τον ανακάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας

Συγκεκριμένες επιδιώξεις φέρεται να είχε ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και για αυτό προχώρησε στην ένοπλη ανταρσία του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal που επικαλείται υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να προχωρήσει στη σύλληψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ.

Για αυτό φέρεται να στόχευσε και στο στρατιωτικό κέντρο στο Ροστόφ, όπου είναι η έδρα επιχειρησιακό κέντρο για τις δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία και συχνά εκεί βρίσκονται ανώτατοι αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η υπηρεσία πληροφορίων της Ρωσίας (FSB) κατάφερε να ανακαλύψει τα σχέδιά του, αναγκάζοντας να επισπεύσει το εγχείρημά του και να αυτοσχεδιάσει. Οι πηγές που επικαλείται το αμερικανικό μέσο εκτιμούν πως το σχέδιο του Πριγκόζιν είχε καλές πιθανότητες επιτυχίες ωστόσο από τη στιγμή που η FSB ανακάλυψε τι ετοίμαζε, ο αρχηγός της Βάγκνερ έχασε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Μάλιστα το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ο Πριγκόζιν να είχε ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του τον διαβόητο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν. Πρόκειται για τον «στρατηγό Αρμαγεδών», ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί από το Σάββατο.

To Top