Οικονομία

Αμερικανικό ενδιαφέρον στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

1697548809 Snea default

Η διεθνής ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκουστην Ουάσιγκτον με κορυφαίους παράγοντες των ΗΠΑ,συμμετέχοντας στη σύνοδοτης 5ης σύγκλησης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η υφυπουργός παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις και τα σχέδια της Ελλάδας να αναδειχθεί στρατηγικός ενεργειακός κόμβος διαμετακόμισης τηςΕΕ στοφυσικό αέριο και τονηλεκτρισμό από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στη συνάντηση πουείχεμε τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, αλλά και κατά τη σύνοδο του Στρατηγικού Διαλόγου αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector (GSI)», επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό RRF.

Συμμετοχή

Σε συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, εντός των επομένων μηνών, και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανική επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές.

Τόνισε μάλιστα την πολιτική της Ελλάδας στα τρία άλλα μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi-Greek Interconnector και το Green Aegean Interconnector και τις εξελίξεις που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Τζόσουα Βολτζόπου αναφέρθηκε στις εξελίξεις του EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας για τον οργανισμό που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2024. Μάλιστα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση και χρηματοδότηση του Ενεργειακού Κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, που προβλέπεται να συσταθεί από κοινού με τις ΗΠΑ το Ισραήλ και την Κύπρο, βάσει του αμερικανικού νόμου East Med Act του 2020.

Συνάντηση είχε και με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMobil με τον οποίο μίλησαν για τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμαση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση τηςεταιρείας για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Τζέφρι Πάιατ είχαν συνάντηση στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας AES που αναπτύσσει καινοτόμες επενδυτικές λύσεις για την προαγωγή της αλυσίδας παραγωγής πράσινου Η2 σε παγκόσμια κλίμακα.

To Top