Οικονομία

Αναμόρφωση του ΕΣΥ, μείωση εισφορών, επιστροφή ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στους πρώτους μπλε φακέλους

EvAeydap 3

EvAeydap 3

Τις  «γαλάζιες» νομοθετικές προτεραιότητες έχει θέσει η ΝΔ και οι μπλε φάκελοι, σε περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση, είναι έτοιμοι. Εμφαση δίνεται στα έργα, στις αυξήσεις στους μισθούς και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τις πρώτες κινήσεις θα είναι ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό συγκαταλέγεται η  αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί το μεγάλο στοίχημα, με το 8% των συνολικών πόρων από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνονται στην Υγεία.

Τα πρώτα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι θα έχουν ψηφιστεί έως τον Αύγουστο τα μέτρα των εξαγγελιών για την περίοδο 2023-2024. Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν πρώτα προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Πέραν από το κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο, μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια θα αφορά το νερό.

Θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, που σημαίνει πρακτικά ότι θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Υποδομών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε προσφάτως πως αποτελεί μία ειλημμένη απόφαση. Να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο ελέγχει άμεσα το 50%+1 μετοχή της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα το 11,33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι το  61,33%. Το Υπερταμείο ελέγχει το 50%+1 μετοχή της ΕΥΑΘ και το 24% το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Market pass

Δεν αποκλείεται, μετά το δεύτερο εξάμηνο,να αποφασιστεί επέκταση του market pass όσο διαρκεί η πίεση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,3%, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,1% του ΑΕΠ και εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία προκύπτει δημοσιονομικός χώρος στα 700- 800 εκατ. ευρώ. Αυτό αφήνει παράθυρο να μοιραστεί το μπόνους αυτό, έως το τέλος του έτους, σε ευάλωτους πολίτες.

Στις εξαγγελίες είναι επίσης η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το κόστος ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Αυξήσεις μισθών ύψους 500 εκατ. ευρώ θα δουν από το 2024 και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες θα αυξηθούν ο εισαγωγικός μισθός, τα επιδόματα τέκνων αλλά και τα επιδόματα ευθύνης και θα εφαρμοστούν μπόνους επίτευξης στόχων.

To Top