Κόσμος

Αντιδράσεις για το κόστος του «παλατιού» του Ερντογάν, ενώ εκτοξεύεται ο πληθωρισμός – «Κάθε λεπτό λ…

Ankara palace

Αντιδράσεις για το κόστος του «παλατιού» του Ερντογάν, ενώ εκτοξεύεται ο πληθωρισμός – «Κάθε λεπτό λειτουργίας του, είναι δύο συντάξεις»

Με την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία να χειροτερεύει και τους πολίτες να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, η αντιπολίτευση έστρεψε τα «πυρά» της στα έξοδα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «παλάτι των χιλίων δωματίων», δηλαδή το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Ο Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, βουλευτής, επικεφαλής της κοινουβουλευτικής ομάδας και αντιπρόεδρος του CHP, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξέσπασε κατά των ποσών που δίνονται για τη λειτουργία του Προεδρικού Μεγάρου, υποστηρίζοντας πως κοστίζει στους Τούρκους πολίτες 900.000 τουρκικές λίρες την ώρα, ήτοι περίπου 30,5 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA Haber.

«Οι συνολικές δαπάνες του (Προεδρικού) Μεγάρου τους πρώτους έξι μήνες (του 2023) ήταν 2,1 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 21 εκατομμύρια λίρες την ημέρα και 900.000 λίρες την ώρα. Το κόστος των εξόδων του Παλατιού για ένα λεπτό είναι 15.000 λίρες που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες συντάξεις», δήλωσε ο Μπασαρίρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο πριν από μερικές ημέρες.

Είπε, επίσης, ότι τα έξοδα του Προεδρικού Μεγάρου για τον μήνα Μάιο ανήλθαν σε 316 εκατομμύρια λίρες, ενώ για τον Ιούνιο σε 647 εκατομμύρια λίρες.

«Πριν έναν μήνα η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας δανείστηκε εννιά οχήματα και μίνι μπας έναντι εννιά εκατομμυρίων λιρών. Όλα αυτά τα οχήματα ήταν μοντέλα του 2022», συμπλήρωσε

Εκτοξεύεται ο πληθωρισμός, αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν προχώρησε σε αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έπειτα από την αναθεώρηση της πρόβλεψης του πληθωρισμού για το τέλος τους έτους από 22,3% σε 58%.

Πιο συγκεκριμένα, απομάκρυνε τρία μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, γνωστά για την υποστήριξή τους στην «ανορθόδοξη» πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα και στηρίχθηκε όμως και από τον ίδιο τον Ερντογάν με αποτέλεσμα να βυθιστεί η Τουρκία σε οικονομική κρίση, προκαλούμενη από την «εκτόξευση» του πληθωρισμού και την συνεχόμενη πτώση της τουρκικής λίρας.

Μεταξύ των τριών νέων μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είναι και η μέχρι πρότινος σύμβουλος του Ερντογάν, Χατιτζέ Καραχάν, η οποία το προηγούμενο διάστημα διαφωνούσε με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

To Top