Οικονομία

Απειλείται με «καμπάνες» για ελλιπή προστασία ανηλίκων

shutterstock 1757132165 1

shutterstock 1757132165 1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει για τα καλά στο μικροσκόπιο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να υπάρχει περισσότερη εποπτεία στο περιεχόμενό τους και να προστατεύονται περισσότερο μεταξύ άλλων ανήλικοι χρήστες. Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της νέας, αυστηρότερης νομοθεσίας που αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ, που είναι γνωστή ως Digital Services Act ήDSA.

Με βάση τηDSA τώρα η ΕΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα στηνByteDance, την εταιρεία πίσω από τοTikTok, για το κατά πόσο τηρούνται αυστηροί κανονισμοί όσον αφορά την προστασία ανηλίκων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Η έρευνα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και αφορά ανησυχίες πως η πλατφόρμα δεν κάνει αρκετά για να προστατεύονται οι ανήλικοι με βάση την κείμενη νομοθεσία στην ΕΕ, αναφέρουν πηγές στοBloomberg.Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό ισχύει τότε η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 6% του συνολικού τζίρου μιας τέτοιας εταιρείας στο ευρωπαϊκό έδαφος.ΗTikTok βρίσκεται ήδη σε νομική διαμάχη με την ΕΕ.

Η κινεζική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια για να εξαιρεθεί από μέρος των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων. Η ΕΕ έχει βάλει την εταιρεία στην ίδια κατηγορία σπουδαιότητας με τιςGoogle, Apple, Meta (Facebook), Amazon καιMicrosoft – τις ονομάζει «gatekeepers» – πράγμα που σημαίνει ότι εμπίπτουν στους κανονισμούς για μεγαλύτερη εποπτεία.

Ομως η TikTok δεν κατάφερε να κερδίσει τη νομική αυτή μάχη στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου και εξακολουθεί να εμπίπτει στην κατηγορία των «μεγάλων».  Ενας από τους λόγους που ήθελε επίσης η εταιρεία να αλλάξει καθεστώς είναι και ότι τώρα θα πρέπει να αποκαλύπτει στην ΕΕ στοιχεία για τους χρήστες του και τι περιεχόμενο παρακολουθούν.

Δικαστική διαμάχη

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η Meta Platforms (Facebook) και η TikTok πάνε στα δικαστήρια την Ευρωπαϊκή Ενωση για εισφορά που καλούνται να πληρώνουν με βάση τη νομοθεσία Digital Services Act. Σύμφωνα με το Politico, η Meta έχει προσφύγει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά κατανέμεται άδικα στις εταιρείες τεχνολογίας τις οποίες αφορά. Το ίδιο έκανε και η TikTok, υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος της Κομισιόν για τον υπολογισμό των εισφορών των εταιρειών είναι λανθασμένη.

Στελέχη της ΕΕ υπολόγιζαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το 2024 απαιτούνται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ως κόστος για την εποπτεία του τρόπου με τον οποίο μεγάλες πλατφόρμες (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube κ.ά.) εποπτεύουν και καταπολεμούν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Η ΕΕ ζητεί να επιβληθεί αυτή η ειδική εισφορά στις τεχνολογικές εταιρείες ώστε να καλύπτεται – μέρος τουλάχιστον – αυτού του κόστους. Στόχος είναι η εν λόγω εισφορά να επιβάλλεται κάθε χρόνο. Η Meta φέρεται να καλείται να πληρώσει 11 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, ενώ η TikTok δεν έχει αποκαλύψει το ποσό που της αναλογεί. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή απόφαση που αφορά το κόστος αυτό ανά εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η ΕΕ ξεκίνησε την πρώτη της μεγάλη έρευνα – που βασίζεται στις ρυθμίσεις της νομοθεσίας DSA – η οποία αφορούσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) του Ιλον Μασκ. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει φαινόμενα παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης. Παρόμοιοι έλεγχοι γίνονται και σε Meta Platforms, Alphabet (Google) και άλλους ιντερνετικούς γίγαντες οι οποίοι έχουν στην Ευρώπη πάνω από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες τον μήνα.

To Top