Οικονομία

Μπλόκο των ΜΑΤ στους πλημμυροπαθείς

AGROTES KOMBOS PLATYKAMPOY KID033

AGROTES KOMBOS PLATYKAMPOY KID033

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομίας δεν απέδωσαν καρπούς για τους πλημμυροπαθείς αγρότες των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ, που βρίσκονται στον δρόμο από την περασμένη Τετάρτη, ενώ χθες απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν στους διαμαρτυρόμενους να ανέβουν στην εθνική οδό, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των αγροτών, που κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «πλημμυρισμένοι και κατεστραμμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως εχθρός από την Πολιτεία. Οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου δεν το βάζουν κάτω».

Οπως διαβάζουμε στην ΕΡΤ, οι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να τους δοθούν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για το ύψος των αποζημιώσεων και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα χωράφια τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάλεσε τους αγρότες να πυκνώσουν το μπλόκο του Πλατυκάμπου, το οποίο σήμερα στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.

Παρατείνεται το μέτρο για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται από το υπουργείο Ανάπτυξης η παράταση του μέτρου για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, σε είδη πρώτης ανάγκης για τους καταναλωτές και έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024. Με βάση το μέτρο αυτό, δηλαδή το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, γίνονται οι έλεγχοι από το υπουργείο και βάσει αυτού έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Από αυτά έχουν εισπραχθεί τα μισά.

Αντίθετοι, πάντως, στην παράταση του μέτρου για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων όπως και στο ενδεχόμενο κατάργησης των προσφορών είναι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σουπερμάρκετ, οι οποίοι μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα τόνισαν ότι το μέτρο αποτελεί παρέμβαση στην αγορά, ενώ για τις προσφορές είπαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι εκλογίκευση ώστε να μην υπάρχουν οι ίδιες προσφορές όλο τον χρόνο.

Πράσινη μοριοδότηση

Αλλάζει ο τρόπος μοριοδότησης στην αξιολόγηση των επενδύσεων που θα εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ηδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, προχωρά σε ενίσχυση των συντελεστών βαρύτητας κάθε επένδυσης που θα αξιολογείται βάσει του πράσινου αποτυπώματος που θα έχει όταν ολοκληρωθεί. Συνεπώς, προγράμματα επενδύσεων στην κυκλική οικονομία ή εκσυγχρονισμού που θα μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα θα έρχονται υψηλότερα στη λίστα για τη χρηματοδότηση.

Mε Youth Pass 7 στους 10 νέους

Επτά στους δέκα νέους και νέες 18 και 19 ετών έδειξαν ενδιαφέρον για το Youth Pass. Από τους 200.000 που υπολόγιζε η κυβέρνηση ότι θα υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ τα στοιχεία έδειξαν ότι αιτήσεις υπέβαλαν 140.000 νέοι, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του ανάρτηση με την ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. Οι νέοι και οι νέες βλέπουν στους λογαριασμούς τους τα 150 ευρώ με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει χαρούμενος καθώς βοήθησε «με το σχετικό βίντεο πριν δυο εβδομάδες να γραφτούν 30.000 επιπλέον δικαιούχοι!».

Το Youth Pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μία φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.

Ασφαλίσεις κατά ζημιών

Στροφή προς τις ασφαλίσεις έναντι ζημιών και προς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα δείχνουν τα στοιχεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, αν και η απόσταση ως προς τον βαθμό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες είναι μεγάλη. Ως προς τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 202 καταγράφεται αύξηση κατά 9,7%, στα 1.956.772.247 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών, προκύπτει ότι οι ασφαλίσεις κατά ζημιών σημειώνουν άνοδο κατά 11% και ανήλθαν σε 1.956.772.247 εκατ. ευρώ.

Δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι

Την αισιοδοξία της ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης πλησιάζει στο τέλος του, εξέφρασε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, καλώντας παράλληλα τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε λίρες, ώστε να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες ευνοϊκές αποδόσεις. Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή, αλλά ο μονοψήφιος πληθωρισμός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026, δήλωσε η Ερκάν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χουριέτ» το Σάββατο. Ο πληθωρισμός στην εκπαίδευση και τα ενοίκια είναι πιο επίμονος, ενώ η έλλειψη προσφοράς επηρεάζει τον μηχανισμό τιμολόγησης στη στέγαση, τόνισε η Ερκάν, η οποία παραδέχθηκε ότι αισθάνεται και η ίδια τον αντίκτυπο των υψηλών ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη.

«Γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν;» διερωτήθηκε. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα μέρος στην Κωνσταντινούπολη, είναι εξαιρετικά ακριβό. Εγκατασταθήκαμε στο σπίτι των γονιών μου και μένουμε εκεί» πρόσθεσε.

To Top