Πολιτική

Εκλογές 2023: Έγινε η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής

Εκλογές 2023: Έγινε η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής

Έγινε η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, πράξη που σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου  μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την παράδοση του φακέλου με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείτο η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών, ακολούθησε απόψε η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά και αυτή τη θεσμική διαδικασία, της διάλυσης της Βουλής, άρχισε και επίσημα η προεκλογική περίοδος που θα μας πάει μέχρι τις εκλογές της Κυριακής, 21 Μαΐου. Παράλληλα, τέθηκαν σε ισχύ μία σειρά από διαδικασίες και οι αντίστοιχες προθεσμίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη τις αλλαγές που είναι υποχρεωτικές, εκ του Συντάγματος, να γίνουν, δηλαδή τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που είναι ο Άκης Σκέρτσος, αλλά και η νέα υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, στη θέση του Μάκη Βορίδη.

Σε 10 ημέρες από σήμερα, 22 Απριλίου, θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 ημέρες, θα λήξει η προθεσμία επίδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Στις 5 Μαΐου θα γνωρίζουμε, δηλαδή, ποια κόμματα και υποψήφιοι θα πάρουν μέρος στις εκλογές και ποια θα «κοπούν». Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου θα δώσει και την τελική απάντηση για το αν θα επιτραπεί στο κόμμα Κασιδιάρη να πάρει μέρος στις εκλογές.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

To Top