Πολιτική

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Τα εκλογικά τμήματα και τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια

ekloges

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Τα εκλογικά τμήματα και τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με την εκλογική διαδικασία να έχει διαφοροποιήσεις από εκείνη της 21ης Μαΐου, γιατί θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Έτσι, στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, γιατί θα υπάρχει λίστα, δηλαδή δεσμευμένος συνδυασμός.

Επίσης, τα εκλογικά τμήματα ενδεχομένως να έχουν αλλάξει για ορισμένους. Αν θέλετε λοιπόν, να δείτε που ψηφίζετε, γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Εκεί, εισάγετε τα εξής 5 προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο
  • Όνομα
  • Όνομα μητέρας
  • Όνομα πατέρα
  • Έτος γέννησης

Μάλιστα, σε περίπτωση που ακόμη αντιμετωπίζετε πρόβλημα, μπορείτε να καλέσετε στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 213 136 1500 και 213 1313 800.

Εκλογές
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Τα εκλογικά τμήματα και τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια 2

Πώς ψηφίζουμε

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης των εκλογέων με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από την εφαρμογή Gov.gr wallet.

Εκεί οι επιλογές είναι δυο:

α) Να πατήσει κανείς το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο,

β) Να πατήσει κανείς το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στο δικαστικό αντιπρόσωπο να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δυο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη να θεωρείται ευκολότερη.

To Top