Οικονομία

Επίσκεψη στη ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Το εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη (ΣΕΚΑΠ) επισκέφτηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος ΔΣ της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), Κώστας Καραμανλής. Οπως μαθαίνουμε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Καραμανλής ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημερώθηκε εκτενώς για την επενδυτική δράση της JTI στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης καθώς και για το παραγωγικό, εξαγωγικό και κοινωνικό αποτύπωμα της JTI από τον διευθυντή του εργοστασίου, Danilo Stojanovic.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επένδυση, την ποιότητα των εγκαταστάσεων, τους μηχανισμούς για την εξασφάλιση της ποιότητας και τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Από την πλευρά του και αναφερόμενος στη στενή συνεργασία JTI και ΣΕΚΕ ο Danilo Stojanovic δήλωσε: «Εμπιστευόμαστε την ποιότητα του ελληνικού καπνού εδώ και πάνω από 42 χρόνια για τα προϊόντα μας διεθνώς και συνεχίζουμε τη στενή μας συνεργασία με τη ΣΕΚΕ, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Κατάργηση δικών για ΟΛΠ, COSCO

Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργήθηκαν οι δίκες που είχαν ξεκινήσει ύστερα από προσφυγές από τον Δήμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για τα έργα της επέκτασης στο λιμάνι για λογαριασμό του ΟΛΠ και της COSCO. H κατάργηση των δύο δικών έγινε για τυπικούς λόγους, όπως αναφέρεται και στις αποφάσεις, καθώς ελήφθη νέα απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο για μελέτη περιβαλλοντικών όρων σε αντικατάσταση της τότε υπάρχουσας, η οποία και ήταν το αντικείμενο της δικαστικής κρίσης.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων που εκδόθηκαν υπό την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευαγγελία Νίκα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η κατάργηση των δικών έγινε με την αιτιολογία ότι «εκδόθηκε νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στις 15/9/2023, η οποία αντικατέστησε την πρώτη προσβαλλόμενη πράξη, και ότι, κατόπιν αυτού, έχει παύσει να ισχύει και η δεύτερη προσβαλλόμενη έγκριση της ΤΕΠΕΜ».

Επίσης η Ολομέλεια του ΣτΕ, ως προς την αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, έκρινε ότι «για την έγκυρη άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου από Δικηγορικό Σύλλογο ενώπιον του ΣτΕ απαιτείται η παροχή πληρεξουσιότητας στον υπογράφοντα δικηγόρο ή στον παριστάμενο κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, χωρίς να αρκεί η προσκόμιση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου». Και οι δύο αποφάσεις ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.

Λουκέτο και διαπόμπευση

«Λουκέτο» από 10 έως 30 ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα βάζει η ΑΑΔΕ στις εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία κατέχουν, παρασκευάζουν, εμφιαλώνουν ή διαθέτουν παράνομα αιθυλική αλκοόλη ή αλκοολούχα ποτά. Κατά τη σφράγιση, στην κεντρική είσοδο της εκάστοτε εγκατάστασης τοποθετούνται ταινίες με το λογότυπο της ΑΑΔΕ, καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ακόλουθες ενδείξεις (σε ελληνικά και αγγλικά): «Κλειστό Λόγω Λαθρεμπορίας/Κλειστό Λόγω Διάθεσης Αλκοολούχων Ποτών με Κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία».

Επίσης, με την απόφαση που υπογράφουν οι Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Πιτσιλής προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων, καθώς και του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας.

Οι εφοριακοί απεργούν

Τα μολύβια για 24 ώρες κατεβάζουν οι εφοριακοί. Στις 24 Ιανουαρίου 2024 οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ, τις Κτηματικές Υπηρεσίες και τις Κεντρικές Υπηρεσίες απεργούν διεκδικώντας, όπως αναφέρουν, στην ανακοίνωσή τους «ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, προσλήψεις προσωπικού, να μπει τέλος στη συρρίκνωση των υπηρεσιών, τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς».

Εμπόδια

Σειρά φραγμών, οι οποίοι εξακολουθούν να υπονομεύουν την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ενιαίας αγοράς, εντοπίζει νέα έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων. Τα βασικά επιχειρηματικά εμπόδια τα αποία εντοπίστηκαν στην έρευνα περιλαμβάνουν ανόμοιες συμβατικές και νομικές πρακτικές, διαφορετικούς εθνικούς κανόνες υπηρεσιών και περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες ζητούν πρακτικές λύσεις για τη μείωση ή την άρση αυτών των φραγμών.

Οι σαφέστερες πληροφορίες σε μια πολύγλωσση διαδικτυακή πύλη της ΕΕ, η οποία θα περιέχει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατυπώσεις για τη λειτουργία της αγοράς σε χώρες της ΕΕ, η περικοπή της περιττής γραφειοκρατίας και η μεγαλύτερη εξέταση των επιπτώσεων των νέων κανονισμών στις ΜμΕ είναι μερικά από τα σημαντικότερα μέτρα τα οποία ζητούν οι εταιρείες.

Δείκτης σαμπάνιας

Οι αποστολές σαμπάνιας από την περιοχή της Καμπανίας μειώθηκαν κατά 8,2%, όπως ανακοίνωσε η Comite Champagne, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς της χώρας. Εντός της Γαλλίας, οι αποστολές τέτοιων προϊόντων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, εξαιρουμένου του 2020. Το έτος εκείνο η παραγωγή είχε επηρεαστεί από την πανδημία. Οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του προϊόντος αυτού αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% της κατανάλωσης. Αλλά ο πληθωρισμός έχει επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, όπως εκτιμά η Comite Champagne.

To Top