Οικονομία

Η απάντηση της Google στο ChatGPT λέγεται Gemini ΑΙ

2023 12 06T150851Z 2099429704 RC2Y40ASULMD RTRMADP 5 TECH ALPHABET GEMINI

2023 12 06T150851Z 2099429704 RC2Y40ASULMD RTRMADP 5 TECH ALPHABET GEMINI

Η ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) συνεχίζεται ασταμάτητη μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας που ανταγωνίζονται ποια θα περάσει μπροστά στην κούρσα, με την Google να παρουσιάζει τώρα το σχέδιο Gemini ΑΙ. Πρόκειται για την απάντηση της εταιρείας στο ChatGPT της OpenAI, όπου μεγαλύτερος μέτοχος είναι η βασική ανταγωνίστρια της Google, η Microsoft.

Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google θα μπορεί μεταξύ άλλων να «τρέχει» για πρώτη φορά απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να πάρει την πρωτοκαθεδρία από το ChatGPT.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών αναζητήσεων στο Διαδίκτυο περιέγραψε το Gemini ως το «μεγαλύτερο, ικανότερο και πιο γενικευμένο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να αναλύει πληροφορίες από εικόνες και ήχο και να έχει εξελιγμένες δυνατότητες συλλογιστικής σύνθεσης, όπως αναφέρεται. Ηδη ξεκίνησε να τροφοδοτεί με δεδομένα το υπάρχον chatbot Bard της Google και από το επόμενο έτος αναμένεται να ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Μία από τις εκδόσεις του Gemini, γνωστή ως «nano», σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργεί σε φορητές συσκευές και ειδικά σε κινητά τηλέφωνα. Η έκδοση αυτή αναμένεται τώρα να ενσωματωθεί στις καινούργιες συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων που πουλά η Google με το σήμα της, τα οποία είναι γνωστά ως Pixel.

Οι άλλες δύο εκδόσεις του Gemini είναι το Gemini Ultra και το Gemini Pro. Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, η ποικιλία τριών εκδόσεων σε αυτή την έκδοση τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι το Gemini είναι σε θέση να τρέχει σε οτιδήποτε, από κινητές συσκευές έως κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, όπως ανέφεραν.

Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI τον περασμένο Μάρτιο, η Google προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει μπροστά στον τομέα αυτό και έχει επενδύσει πολλά τόσο σε τεχνολογικούς πόρους όσο και σε εργατικό δυναμικό.

«Για πολύ καιρό θέλαμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, εμπνευσμένων από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο – μιας τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζει περισσότερο με χρήσιμο συνεργάτη και λιγότερο με ένα έξυπνο κομμάτι λογισμικού. Το Gemini μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το όραμα», είπε ο αντιπρόεδρος της Google DeepMind Ελάι Κόλινς στο Bloomberg.

Μόνο στα αγγλικά

Αυτό το νέο μοντέλο ΑΙ αρχικά θα λειτουργεί σε όλο τον κόσμο μόνο στα αγγλικά, αν και τα στελέχη της Google διαβεβαίωσαν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ότι η τεχνολογία αυτή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να διαμορφωθεί τελικά και σε άλλες γλώσσες.

Επίσης το Gemini μέσω του Bard Advanced της Google έδειξε ότι το νέο μοντέλο μπορεί να είναι ικανό για πολλαπλές εργασίες τεχνητής νοημοσύνης σε ποσότητα που δεν έχει προηγούμενο. Το νέο αυτό μοντέλο θα αναγνωρίζει, θα κατανοεί και θα ανταποκρίνεται σε δεδομένα που περιλαμβάνουν κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο σε πολύ μεγάλη κλίμακα σηματοδοτώντας νέα εξέλιξη για την τεχνολογία ΑΙ. Στόχος της εταιρείας είναι το Gemini να ενσωματωθεί τελικά στη μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην αγορά με μερίδια που κινούνται παγκοσμίως περίπου στο 90%. Ο χρόνος πάντως αυτής της μετάβασης του Gemini στο Google Search δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

To Top