Πολιτική

Η δίδυμη κρίση του καλοκαιριού – Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μέχρι τη ΔΕΘ

5807872

Η δίδυμη κρίση του καλοκαιριού – Ποια τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μέχρι τη ΔΕΘ

Οι πρώτες 40 περίπου ημέρες της νέας κυβέρνησης σημαδεύτηκαν από τις δίδυμες κρίσεις των πυρκαγιών και των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια που δοκίμασαν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και ανέδειξαν παθογένειες δεκαετιών.

Οι έκτακτες αυτές καταστάσεις κινητοποίησαν το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή, επιχειρώντας παράλληλα να «τρέξει» και το μεταρρυθμιστικό – κυβερνητικό πρόγραμμα βάσει του οποίου, οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ με συντριπτικά υψηλό ποσοστό.

Υπό κανονικές συνθήκες η προσεχής εβδομάδα -του Πάσχα του καλοκαιριού- θα ήταν ίσως η πιο ανώδυνη, η πιο αθόρυβη και μια ευκαιρία για όλο το κυβερνητικό επιτελείο να πάρει μια ανάσα πριν αρχίσουν οι εντατικές προετοιμασίες για την ΔΕΘ. Όμως, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών αλλά και του Ιουλίου απαιτούν λύσεις και μάλιστα άμεσα. Έτσι, ο πρωθυπουργός από την Τήνο όπου θα βρεθεί τον Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να έχει στις 16 Αυγούστου συνάντηση με τον Πρόεδρο της UEFA με αφορμή τα τραγικά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και τους ιδιοκτήτες των 4 μεγάλων ΠΑΕ της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα και ενώ είναι σε εξέλιξη η ΕΔΕ στην αστυνομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να εκπονηθεί ένα γενικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ προκειμένου να μην αντιμετωπιστούν ξανά φαινόμενα ολιγωρίας και επιχειρησιακές παλινωδίες.

 Στις δε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει ήδη γίνει η καταγραφή και μέσα στην εβδομάδα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο arogi.gov.gr. Παράλληλα όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ήδη καταστρωθεί το πλάνο έως την ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες όπως και πριν τις εκλογές έτσι και τώρα, μετά τις 20 Αυγούστου κυβερνητικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο αλλά και να ακούσουν τους πολίτες οι οποίοι αγωνιούν για το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ειδικούς αλλά και τα γεγονότα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ενισχύουν την πεποίθηση ότι αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων τόσο σε προϊόντα όσο και στην ενέργεια. Ήδη πάντως τα αρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε κινήσεις. έτσι ώστε οι πολίτες και ειδικά οι ευάλωτοι να μην βρεθούν ανοχύρωτοι απέναντι στην ακρίβεια. Έχουν δρομολογηθεί: Η επέκταση του Market Pass, το Καλάθι του Νοικοκυριού πιο ενισχυμένο, το Καλάθι των Σχολικών με συγκεκριμένα είδη, διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, οι οποίοι πρόσφατα ανακοίνωσαν μονομερώς αυξήσεις στα διόδια προκαλώντας την ενόχληση του Μαξίμου. Και μπορεί οι εξαγγελίες που θα έχει στον φάκελό του ο πρωθυπουργός να κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορούν συνταξιούχους, μισθωτούς, νέους και οικογένειες. Οι συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να σχηματοποιηθεί πλήρως ο φάκελος με όσα θα ανακοινώσει από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι από τη μια να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι σε όποια δυσκολία και από την άλλη να δημιουργηθεί όχι μια επίπλαστη κανονικότητα αλλά η αίσθηση της δικαιοσύνης, της λογοδοσίας και της απόδοσης ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκεται κανείς.

To Top