Αθλητικά

Ο τενίστας που ακούει στο 60% και τα χρήματα για το κέντρο προστασίας ζώων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο τενίστας που ακούει στο 60% και τα χρήματα για το κέντρο προστασίας ζώων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γιάνικ Χάνφμαν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση τενίστα που έχει πρόβλημα εκ γενετής και διάλεξε έναν διαφορετικό τρόπο για να μπει στους επαγγελματίες.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους τενίστες, ο Γιάνικ επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στο ATP Tour, αφού μετά το γυμνάσιο, πήγε για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και έπαιξε τένις κολεγίου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το βοήθησε να κερδίσει δύο εθνικούς τίτλους.

Η ανεπάρκεια ακοής

Ο Γερμανός αθλητής γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1991 στη Καρλσρούη της Γερμανίας και έχει προβλήματα ακοής εκ γενετής. Μπορεί να ακούσει μόνο το 60% και το ορίζει ως θόρυβο όταν μπαίνει σε ένα μεγάλο γήπεδο για να παίξει. Η ανεπάρκεια ακοής είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα όταν παίζεις τένις επειδή δεν ακούς τον ήχο της μπάλας. Ο τενίστας χρησιμοποιεί ακουστικό βαρηκοΐας.

«Εκλαμβάνω αυτήν την πτυχή ως πλεονέκτημα γιατί δεν με επηρεάζει να παίζω σε ένα γεμάτο γήπεδο ούτε ακούω όλα όσα λέγονται. Το μόνο πράγμα που έχω να πω στους διαιτητές της καρέκλας είναι να μιλάνε δυνατά», έχει αναφέρει ο Γιάνικ.

Παρά το πρόβλημα του, ο Γιάνικ Χάνφμαν έγινε επαγγελματίας τενίστας σε ηλικία 23 ετών και το 2017 πήγε στον τελικό στο Swiss Open Gstaad, τον πρώτο του τελικό σε επίπεδο ATP Tour (ATP 250). Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2018 μπήκε για πρώτη φορά στο top 100 της κατάταξης ATP και το 2020 έφτασε στον δεύτερο τελικό του τουρνουά ATP 250 στο Κίτσμπουελ.

Στο Australian Open 2022, ο Γιάνικ Χάνφμαν κέρδισε τον πρώτο του αγώνα σε ένα Grand Slam κερδίζοντας τον Κοκκινάκη. Μια νίκη που του έδωσε ώθηση και ψυχολογία για την άνοδό του στην κορυφή.

Πάντως, οι ανησυχίες του Χάνφμαν ξεπερνούν το τένις. Η επιθυμία του ήταν να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν ένα κέντρο προστασίας ζώων στο Κέιπ Τάουν, καθώς θεωρεί απίστευτο ότι επιτρέπουμε στον πλανήτη μας να απειλούνται με εξαφάνιση είδη όπως τα τσιτάχ.

Το 2023 είναι η μεγάλη χρονιά για τον Γιάνικ, ο οποίος έφτασε στην υψηλότερη κατάταξη της καριέρας του στο νούμερο 48 στον κόσμο μετά από εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο Masters 1000. Άλλωστε, τον Ιούνιο νίκησε τον Στέφανο Τσιτσιπά στον πρώτο γύρο του Mallorca Open.

To Top