Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα

CCBE

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα

Οι εργασίες της Ολομέλειας του Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν υπό την προεδρία του Έλληνα προέδρου του Παναγιώτη Περάκη.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εργασιών της Ολομέλειας της CCBE πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας βασικός ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο κράτος δικαίου και στον ρόλο των δικηγόρων.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός ενημέρωσε τους ξένους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων για τα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου και του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Margaret Satterhwaite για την ανεξαρτησία δικαστών και δικηγόρων, παρουσίασε στους Ευρωπαίους δικηγόρους τη σχετική έκθεσή της, επισημαίνοντας τα προβλήματα που διαπιστώνονται ακόμη και σε ανεπτυγμένες δικαιοπολιτικά χώρες.

H νέα στρατηγική του CCBE

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφιερώθηκε στη νέα στρατηγική του CCBE που εισηγήθηκε ο κ. Περάκης, για την οποία έχουν ήδη υπάρξει αρχικές διερευνητικές επικοινωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία έχει στο κέντρο της τη δημιουργία με κοινοτικούς πόρους ενός πανευρωπαικού δικτύου συνεχούς εκπαίδευσης των δικηγόρων, σε σταθερή συνεργασία με την ΕΕ, συνδεδεμένο με τους εθνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, απαλλάσσοντάς τους από τις σημερινές περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες υποβολής προτάσεων διενέργειας και χρηματοδότησης των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους.

Συναφής με το θέμα αυτό ήταν και η παρουσίαση, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του CCBE, των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης για δικηγόρους, από την εκπρόσωπο του HELP Ana-Maria Telbis.

Ακόμα, πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής του βραβείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του CCBE, με εισαγωγική ομιλία του τέως προέδρου του ΕΔΔΑ Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου, στους Κινέζους δικηγόρους Ding Jiaxi, Xu Zhiyong και Hag Tung Chow, που βρίσκονται σε φυλακές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ για τους αγώνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Η ομιλία της συζύγου του πρώτου που παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του ήταν μια στιγμή ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης για όλους.

Πέρα από το ουσιαστικό πρόγραμμα, η διοργάνωση της Ολομέλειας του CCBE στην Αθήνα, υπήρξε μια καλή ευκαιρία προκειμένου οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής δικηγορίας να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, κυρίως με την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης κατά την οποία αναδείχθηκε και το δίκαιο του αιτήματος επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

To Top