Πολιτική

Πολιτικός αναλυτής Κουσούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον – Η εκλογική δυναμική είναι υπέ…

kousoulis

Πολιτικός αναλυτής Κουσούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον – Η εκλογική δυναμική είναι υπέρ του Κασσελάκη»

O πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης σχολίασε την αθρόα συμμετοχή του κόσμου στις χθεσινές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις του κόμματος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ, εκτίμησε πως στον δεύτερο γύρο θα φανεί πως «η εκλογική δυναμική είναι υπέρ του κυρίου Κασσελάκη».

«Η (μεγάλη) συμμετοχή ερμηνεύεται από πολλές πλευρές και έχει πολλές αιτίες. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένα απογοητευμένο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εκτιμάει ότι το νέο πρόσωπο μπορεί να αποτελέσει μια νέα ελπίδα για το χώρο. Συνεπώς, κινητοποιούνται νέα πρόσωπα. Το γεγονός ότι εγγράφονται την ίδια μέρα 30.000 μέλη είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός», σχολίασε, αρχικά, ο κ. Κουσούλης. «Κάθε εκλογή είναι μια ευκαιρία έκφρασης», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι τα παραδοσιακά στελέχη του αποδοκιμάστηκαν από το εκλογικό σώμα. «Τρία Άλφα εξηγούν τη χθεσινή ημέρα. Το πρώτο είναι η απογοήτευση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού. Το δεύτερο είναι η αποδοκιμασία. Το τρίτο είναι η αναζήτηση».

Όσον αφορά το εντυπωσιακό ποσοστό του πρωτοεμφανιζόμενου Στέφανου Κασσελάκη, εκτίμησε ότι «στο πρόσωπό του, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν μια διέξοδο που δεν συνοδεύεται και από πολλές πολιτικές απαιτήσεις, δηλαδή από πολιτικό περιεχόμενο». Και όπως επισήμανε, ο «κ. Κασσελάκης κερδίζει τις εντυπώσεις και κερδίζει και στην κάλπη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον»

Κάνοντας τη διαπίστωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον», ο κ. Κουσουλής υποστήριξε ότι «υπάρχει μια μεταβολή. Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολιτικό κενό, σε μια πολιτική κρίση, με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και θα δούμε αν η πολιτική ηττηθεί οριστικά ή ανακτήσει το ρόλο της».

Σχολιάζοντας την πολιτική καμπάνια του κ. Κασσελάκη που έγινε με βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πολιτικός επιστήμονας τόνισε ότι στην εποχή που ζούμε η εικόνα ασφαλώς έχει έναν κυριαρχικό ρόλο. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει μια απαίτηση πολιτικής. «Όταν κάποιος πάρει την εξουσία υποχρεωτικά θα προχωρήσει σε πολιτικές αποφάσεις. Χρειάζεται ένα πολιτικό πρόγραμμα, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και αν δεν το καταλαβαίνει αυτό, έρχονται τα γεγονότα να του το επιβάλλουν», σημείωσε ο κ. Κουσούλης

Ερωτηθείς για το εάν τίθεται θέμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό καθώς «είναι πάρα πολύ δύσκολο οι άνθρωποι αυτοί να συνυπάρξουν, να συγκατοικήσουν πολιτικά».

Και όπως σημείωσε «ακόμη και το ζήτημα της ενότητας τίθεται με διαφορετικό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα της κρίσης, ένα πολιτικό φαινόμενο και ταυτόχρονα ένας πολιτικός παροξυσμός. Όταν άλλαξαν οι συνθήκες της κρίσης δεν είχε λόγο ύπαρξης. Δεν μεταβλήθηκε πολιτικά. Δεν φρόντισε τον πολιτικό εαυτό του και με την έννοια αυτή έχασε τις ευκαιρίες της πολιτικής του ανάπλασης γι αυτό βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα».

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο πολιτικό κόμμα»

Ερωτηθείς εάν το χθεσινό αποτέλεσμα είναι μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ απάντησε καταφατικά. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει φτάσει στα όριά του. Εξέλεξε ένα νέο αρχηγό, πήγε στις εκλογές, πήγε καλύτερα, αλλά δεν πήγε πάρα πολύ καλά. Όπου υπάρχει ένα όριο στην πολιτική απήχηση, σημαίνει ότι ο πολιτικός χώρος αργά η γρήγορα θα μπει σε μία πολιτική κρίση» σημείωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά την έξοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης «η χώρα χρειάζεται ένα νέο πολιτικό κόμμα πέραν της Νέας Δημοκρατίας, ένα σοσιαλδημοκρατικό δημοκρατικό κόμμα, το οποίο θα αγκαλιάσει ευρύτερα στρώματα και θα μπορέσει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση».

Εκτίμησε δε ότι «η εκλογική δυναμική είναι υπέρ του κυρίου Κασελάκη».

To Top