Κόσμος

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Έρχεται καταστροφή δημόσιας υγείας στη Γάζα – Καταρρέουν οι υπηρεσίες και οι υπο…

israil11

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Έρχεται καταστροφή δημόσιας υγείας στη Γάζα – Καταρρέουν οι υπηρεσίες και οι υποδομές

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι επίκειται «καταστροφή δημόσιας υγείας» στη Γάζα εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, εκπρόσωπος της UNICEF προειδοποίησε για τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης καθώς είναι διαθέσιμο μόνο το 5% της κανονικής παροχής νερού.

Είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι υποβάλλονται σε αδιάκοπους βομβαρδισμούς και από τις 9 Οκτωβρίου σε μια «πλήρη πολιορκία» με διακοπή των παραδόσεων νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού.

«Η φούχτα των οχηματοπομπών που πήραν άδεια να περάσουν από τη Ράφα δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις ανάγκες των πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο ίδιος ζήτησε μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει γίνει ζήτημα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους».

Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον Νετανιάχου. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις για να παραδοθούμε στη Χαμάς. Αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.

Για την Ουάσιγνκτον, σύμμαχο του Ισραήλ, μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι «η σωστή απάντηση προς το παρόν», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος έκανε μάλλον λόγο για «ανθρωπιστικές παύσεις».

To Top