Οικονομία

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων πρώτου μνημονίου

1697548809 Snea default

Η Ελλάδα προχώρησε χθες στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.). Είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022.

Ρεκόρ υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Μπορεί η «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων του 2023 να έπεσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά ακόμη και σήμερα χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Πάνω από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα με τον συνολικό αριθμό των δηλώσεων έτους 2023 να υπερβαίνει τα 6,6 εκατομμύρια, αριθμός-ρεκόρ όλων των εποχών. Ο φόρος που βεβαιώθηκε αγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ και πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων ετών.

Στους φορολογούμενους που έφθασαν καθυστερημένοι στο ραντεβού τους με την Εφορία επιβλήθηκε πρόστιμο 100, 200 ή 500 ευρώ. Το πρόστιμο γλίτωσαν όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση και ο φόρος που βεβαιώθηκε δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επίσης κανένα πρόστιμο δεν επιβλήθηκε στους φορολογούμενους με μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Μπαράζ θετικών εκθέσεων

Μία ημέρα μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και των προοπτικών τους από τη Fitch, ακολούθησε χθες η S&P, με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης να ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Scope, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος και κατά 2,3% για το 2025, όταν η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 2,1% φέτος.

Ο οίκος S&P τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες, μεμονωμένα και ως κλάδος, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη βελτίωση των προφίλ κινδύνου και της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αλλά και της ανθεκτικότητας. Ετσι, αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, με θετικές προοπτικές.

To Top