Κόσμος

Σάλος σε σχολείο της Γαλλίας με πίνακα με γυμνές γυναίκες – Μαθητές αρνήθηκαν να τον κοιτάξουν, καθη…

1702457735 taxi 1

Σάλος σε σχολείο της Γαλλίας με πίνακα με γυμνές γυναίκες – Μαθητές αρνήθηκαν να τον κοιτάξουν, καθηγητές αντέδρασαν

Σάλος έχει προκληθεί σε ένα σχολείο στη Γαλλία, όπου ορισμένοι μαθητές αρνήθηκαν να κοιτάξουν έναν πίνακα με γυμνές γυναίκες στην τάξη, προκαλώντας την αποχώρηση των καθηγητών. Μάλιστα, επίσκεψη στο σχολείο πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας της χώρας.

Οι μαθητές κατηγόρησαν, επίσης, τον καθηγητή τους ότι έκανε ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια, κάτι που το σχολείο αρνείται.

Οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο Jacques-Cartier κοντά στο Παρίσι αρνήθηκαν να εργαστούν ως απάντηση σε όσα συνέβησαν.

Από την αρχή της σχολικής περιόδου φαίνεται πως υπήρχαν εντάσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επανειλημμένα παράπονα γονέων σχετικά με τα μαθήματα και τις τιμωρίες, σημειώνει το BBC.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ένας καθηγητής έδειξε την Άρτεμη και τον Ακταίωνα, έναν πίνακα της αναγεννησιακής περιόδου, που απεικονίζει μια μυθική σκηνή από τις Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου.

Αρκετοί μαθητές της πρώτης λυκείου, ηλικίας 11 και 12 ετών, δήλωσαν ότι προσβλήθηκαν από το έργο του ιταλού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Τζουζέπε Τσεζάρι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Sophie Venetitay από την ένωση καθηγητών Snes-FSU.

«Ορισμένοι μαθητές απέστρεψαν το βλέμμα τους, ένιωσαν προσβεβλημένοι, είπαν ότι σοκαρίστηκαν», δήλωσε η κ. Venetitay, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι η καθηγήτρια έκανε ρατσιστικά σχόλια» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τάξη.

Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ένας γονέας έγραψε στη διευθύντρια, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του εμποδίστηκε να εκφραστεί σε μια μεταγενέστερη συζήτηση στην τάξη.

Οι εργαζόμενοι ένιωθαν ότι δεν είχαν υποστήριξη και ότι εργάζονταν σε «υποβαθμισμένο κλίμα», ανέφερε η κ. Venetitay. Σύμφωνα με την ίδια, η υπόθεση θυμίζει τη βίαιη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε, αφού έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη. Οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι οι αναληθείς φήμες, που διαδόθηκαν για την τάξη, συνέβαλαν στην υποκίνηση ενός 18χρονου ριζοσπαστικοποιημένου Τσετσένου να τον δολοφονήσει κοντά στο σχολείο του σε προάστιο του Παρισιού. Την περασμένη εβδομάδα, έξι έφηβοι καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στη δολοφονία.

To Top