Κόσμος

Σύγκρουση Wagner – ρωσικού στρατού: Ο Πριγκόζιν λέει πως οι δυνάμεις του πέρασαν στη Ρωσία – «Θα πάμ…

Prigkozin 2

Σύγκρουση Wagner – ρωσικού στρατού: Ο Πριγκόζιν λέει πως οι δυνάμεις του πέρασαν στη Ρωσία – «Θα πάμε μέχρι τέλους»

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε σήμερα (24/6) πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας, διατρανώνοντας πως θα φθάσει «μέχρι τέλους».

Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, ο κ. Πριγκόζιν ανέφερε πως οι άνδρες του μπήκαν στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας (νότια) και διεμήνυσε ξανά πως θα καταστρέψουν όποιον μπει στον δρόμο τους.

Η Μόσχα κατηγόρησε νωρίτερα τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης και απόπειρα υποκίνησης εμφυλίου πολέμου.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγόρησε νωρίτερα τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσωπικά για επίθεση σε βάση των ανδρών του με «πολλά» θύματα και διεμήνυσε πως θα τους «τιμωρήσει».

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», όπως επίσης «τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα. Η κρατική τηλεόραση, που μετέδωσε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, δεν αναφέρθηκε σε αυτά.

Πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί ως τώρα, εικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στις τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο. Παράλληλα, εμφανίζεται να ενισχύεται και η ασφάλεια σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Η κρατική τηλεόραση στο έκτακτο δελτίο της περιορίστηκε να μεταδώσει τις ανακοινώσεις των αρχών με τις οποίες καταδίκασαν τις δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που νωρίτερα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε επίθεση εναντίον βάσεων των ανδρών του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί».

Η βασική παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης της Ρωσίας Γεκατερίνα Αντρέεβα χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο» βίντεο που δείχνει τις συνέπειες βομβαρδισμού σε βάση της Βάγκνερ και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Συνεχής ενημέρωση προς τον Πούτιν

Στο μεταξύ, Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενημερώνεται συνεχώς» για την εξέλιξη της κατάστασης μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ότι προχωρά σε ένοπλη εξέγερση, έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

«Οι ειδικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης, δηλαδή το υπουργείο Άμυνας, η FSB, το υπουργείο Εσωτερικών, η Εθνική Φρουρά, ενημερώνουν συνεχώς τον πρόεδρο για τα μέτρα που λαμβάνονται να να εφαρμοστούν οι οδηγίες που τούς δόθηκαν», δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση

Η αμερικανική προεδρία παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ και θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για τις εξελίξεις, έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Άνταμ Χοτζ, καθώς η Μόσχα κατηγορεί τον ιδρυτή της Γεβγκένι Πριγκόζιν για «ένοπλη εξέγερση». Οι Ουκρανοί επίσης παρακολουθούν.

To Top