Πολιτική

Συνάντηση Σακελλαροπούλου και Κεραμέως για την άρση των περιορισμό στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερι…

kerameos sakellaropoulou

Συνάντηση Σακελλαροπούλου και Κεραμέως για την άρση των περιορισμό στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου νωρίτερα.

Η υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο για το Νομοσχέδιο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Κατατέθηκε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και αίρει τους περιορισμούς που υπήρχαν αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Επί της ουσίας αίρει την υποχρέωση που υπήρχε μέχρι σήμερα όσων επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις:

Α. Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών.

Συγκεκριμένα:

Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.
Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 1).
Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο αναμένεται τις επόμενες μέρες να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο της Ολομέλειας όπου για να περάσει, χρειάζονται οι θετικές ψήφοι τουλάχιστον 200 βουλευτών. Επί της αρχής, θετικά διακείμενοι εμφανίζονται, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και η Πλεύση Ελευθερίας.

To Top