Κόσμος

Το Ισραήλ «γνώριζε λεπτομερώς» την επίθεση της Χαμάς και έμεινε με «σταυρωμένα χέρια»

israeli soldiers 1

Το Ισραήλ «γνώριζε λεπτομερώς» την επίθεση της Χαμάς και έμεινε με «σταυρωμένα χέρια»

Νέες λεπτομέρειες βγαίνουν στη δημοσιότητα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και φέρεται να επιβεβαιώνουν το αφήγημα ότι οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν, αλλά αδιαφόρησαν πλήρως, γιατί δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος τους έλαβε λεπτομερείς αναφορές από συνοριοφύλακες, εβδομάδες πριν γίνει η επίθεση. Οι αναφορές περιείχαν στοιχεία από την εκπαίδευση των μαχητών, τον τρόπο που θα περάσουν το φράχτη στα σύνορα και τα κιμπούτς που θα πνίξουν στο αίμα.

Ωστόσο, η αναφορά μπήκε στο συρτάρι για τρεις λόγους, με βάση το δημοσίευμα. Πρώτον, συντάχθηκε από γυναίκες στρατιώτες, δεύτερον προέρχονταν από «κατώτερους που δεν μπορούν να επιδείξουν στους ανωτέρους τι να κάνουν» και τρίτον αν η αναφορά λαμβάνονταν υπόψη, θα χαλούσε το πολιτικό αφήγημα, ότι ο Νετανιάχου νίκησε τη Χαμάς κατά τη μακρά θητεία του.

Έτσι, θεωρήθηκε φανταστικό σενάριο και δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα, παρότι οι συνοριοφύλακες -αρκετοί βετεράνοι στο πεδίο της μάχης- προειδοποίησαν για «έντονη κινητικότητα που συνάδει με μελλοντική επίθεση».

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Επίσης, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός KAN τονίζει ότι οι συνοριοφύλακες ειδοποίησαν όλους τους ανωτέρους τους, όμως βρήκαν «τοίχο», γιατί «το Ισραήλ θα έπρεπε να προετοιμαστεί για πόλεμο, κάτι που δεν ήθελε κανείς».

«Η Χαμάς μπορεί να καταρρίψει αεροπλάνα μας και να υψώσει την σημαία στα εδάφη μας», έλεγε μια αναφορά που κανείς δεν έδωσε σημασία.

Οι FT επικοινώνησαν με τον IDF και απάντησε λακωνικά, αναφέροντας πως «οι διοικητές και οι στρατιώτες είναι αποκλειστικά επικεντρωμένοι να νικήσουν τη Χαμάς». Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται κινήσεις για να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα γίνει κατά τη διάρκεια του πολέμου ή μετά την λήξη του.

To Top