Κόσμος

Το μεγάλο καλοκαίρι των ακραίων φαινομένων στην Ευρώπη

slovenia 1

Το μεγάλο καλοκαίρι των ακραίων φαινομένων στην Ευρώπη

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία έχουν χαρακτηριστεί ως η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι υλικές ζημιές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει το euronews, η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς τα δύο τρίτα της χώρας επλήγησαν από σαρωτικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η καταστροφή είναι αδιανόητη, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα της Σλοβενίας επηρεάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι προσπάθειες να επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολες

Καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις έχουν πλήξει τη νότια Αυστρία τις τελευταίες τρεις ημέρες, προκαλώντας το θάνατο ενός πολίτη που παρασύρθηκε από ποτάμι που φούσκωσε γρήγορα την Κυριακή. Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης έχει επιστρατευτεί και ο στρατός.

Την ίδια ώρα, πάνω από 1.000 πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές στην κεντρική Πορτογαλία, σε ένα μέτωπου που εκτείνεται σε μήκος 150 χιλιομέτρων. Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, το σύνολο της χώρας βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για νέες εστίες πυρκαγιών.

Στην Ισπανία, οι αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από χωριά της Καταλονίας καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σύνορα με τη Γαλλία. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γαλλία, όμως οι δυνατοί άνεμοι ενισχύουν τις φλόγες και εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Σήμερα ξεκινάει στην χώρα το τρίτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού που μπορεί να εκτοξεύσει τα θερμόμετρα πάνω από τους 42º και 44º Κελσίου. Η ισπανική Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι αυτό το νέο κύμα ακραίων θερμοκρασιών θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη και προειδοποιεί για αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών.

To Top