Οικονομία

Τσουχτερά πρόστιμα για μη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ

1697548809 Snea default

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρίσκονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν διαβιβάζουν ή διαβιβάζουν εκπρόθεσμα τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδά τους στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του φορολογικού νομοσχεδίου, ο επιτηδευματίας:   

¢ Αν δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.

¢ Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

¢ Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός 5 ετών τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται.

To Top